CommentaarRaoul du Pré

Nieuwe kerncentrale? Met zonne- en windenergie redden we het niet

De Kerncentrale Borssele.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het klimaat vaart wel bij wat meer rendementsdenken. Kernenergie verdient een rol in de afwegingen.

Het nationale kernenergiedebat lijdt al jaren onder de gestolde inzichten aan beide zijden. Het kamp dat betoogt dat er geen efficiëntere en schonere manier is om energie op te wekken blijft lijnrecht staan tegenover het kamp dat onvermoeibaar wijst op het afvalprobleem en de veiligheidsrisico’s. Die risico’s gaven tot nu toe steeds de doorslag. In 1986 bezorgde ‘Tsjernobyl’ de voorstanders de genadeklap. Toen zij net weer waren opgekrabbeld, ging het mis in Japan en was het momentum weer voorbij.

Maar toen was inmiddels ook al iets anders aan het licht gekomen: gebrek aan commerciële belangstelling. Het valt niet mee om bedrijven te vinden die onder de hedendaagse veiligheidsvoorschriften nog willen investeren in een nieuwe centrale. Ze hikken aan tegen de torenhoge bouwkosten, de jarenlange bouwtijd en het te verwachten maatschappelijk verzet in de omgeving. Zonder staatssteun is de bouw van een nieuwe centrale überhaupt geen optie meer. Zo heeft de oplossing van het veiligheidsprobleem een nieuwe barrière opgeworpen.

Toch smoort die conclusie nu te vaak het debat dat wel gevoerd zou moeten worden. Andere vormen van nieuwe energie redden het immers ook niet zonder de overheid. Steeds sterker dringt zich bovendien de vraag op of we ons de luxe kunnen veroorloven om het zónder kernenergie te doen. Ondanks alle nieuwe energiebronnen blijven de Nederlandse klimaatdoelen uit zicht. Er zijn grenzen aan wat we met wind en zon kunnen opwekken. Vandaar dat ook het klimaatpanel van de Verenigde Naties in de meeste scenario’s rekent op een wereld mét kernenergie.

Het klimaatdebat kan wat meer rendementsdenken gebruiken. Welke investeringen in welke CO2-vrije energiebronnen leveren in alle opzichten het meeste op? De doelen zijn bekend en breed gedragen, maar de vraag hoe we er komen met zo min mogelijk schade aan de natuur, het milieu, het landschap, de economie en het maatschappelijk draagvlak hangt er steeds indringender boven.

De aanzwellende Kamermeerderheid die een nieuwe analyse eist van het kabinet, en daarin ook een kerncentrale niet meer bij voorbaat uitsluit, heeft dat in elk geval begrepen. 

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden