Nieuwe gezichten in Den Haag?

Zijn de politieke partijen hun lijsten weer ingrijpend aan het vernieuwen, net als de vorige twee keer?

Het ene na het andere prominente Kamerlid houdt het voor gezien. Remi Poppe (SP), Frans de Nerée (CDA), Kees Vendrik (GroenLinks), Staf Depla zijn maar een paar voorbeelden van politici die de afgelopen weken aankondigde dat ze zich niet meer verkiesbaar stellen. Dat roept de vraag op: zijn de politieke partijen hun lijsten weer ingrijpend aan het vernieuwen, net als de vorige twee keer?

Nieuwkomer
Het korte en goede antwoord is ‘nee’. Een blik op de lijsten van CDA en SP leert het tegenovergestelde: stilstaand water is de eerste associatie die opkomt. Bij de SP is het motto ´stabiele lijst in crisistijd’ – dan weet je het wel. De eerste nieuwkomer is Nine Kooiman op plaats vijftien. Gezien de peilingen is de kans dat zij daadwerkelijk een zetel krijgt niet al te groot.

Ook het CDA heeft voornamelijk ‘vertrouwde gezichten’ op de lijst. Bij de christendemocraten is de hoogste nieuwe binnenkomer oud-hockeykeepster Hanke Bruins Slot op plaats 20. Als Maurice de Hond gelijk krijgt en het CDA inderdaad maar een zetel of 25 in de wacht sleept op 9 juni, kijkt Bruins Slot straks louter tegen oudgediende gezichten aan tijdens de wekelijke fractievergadering.

De VVD is iets minder behoudend, maar vier nieuwkomers in de toptwintig is nog steeds geen revolutie.

Doorgespoeld
Na twee verkiezingen – in 2003 en 2006 – waarbij de fracties danig werden doorgespoeld spelen de meeste partijen nu op veilig, zo lijkt het. Geen gek idee, want de afgelopen jaren was het geklaag over het gebrek aan parlementaire kennis onder al die nieuwe Kamerleden niet van de lucht. Tekenend voorbeeld daarvan: de chaos die bij uitbrak toen het kabinet was gevallen, en de Kamercommissies moesten bepalen welke onderwerpen controversieel verklaard moesten worden. Bij de ene commissie bleek in principe alles controversieel, bij de andere alleen als dat expliciet gevraagd werd, en bij een derde moest er keihard gevochten worden om zaken van de lijst af te voeren.

Het spreekwoordelijke geheugen van het parlement is Bas van der Vlies, de vertrekkende fractievoorzitter van het SGP. Hoe ironisch dat juist zijn partij – altijd een baken van electorale rust- deze keer de sterkste vernieuwing laat zien. Elbert Dijkgraaf komt hoogstwaarschijnlijk op de tweede plaats van de SGP-kieslijst, na Kees van der Staaij. Als de partij haar gebruikelijke twee zetels haalt, zitten de mannenbroeders straks met 50 procent vers bloed in de Kamer. Kom er maar eens om bij het CDA.

Douwe Douwes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden