ColumnJean-Pierre Geelen

Nieuwe deal: Brexit gaat door, alles blijft bij het oude

null Beeld
Jean-Pierre Geelen

Boris Johnson gedraagt zich ‘kinderachtig’, zei de Britse Labour-woordvoerder Keir Starmer zaterdagavond op de BBC. Hij had net het laatste deeltje uit van de reeks kinderboeken rond de belevenissen van belhamel Boris Brexit, een Polletje Piekhaar die maar niet in de pas wil lopen.

Het was deeltje 137: Boris Brexit en de brief. De verhaallijn wordt met elke editie onwaarschijnlijker, de wendingen doen geforceerd aan, maar voor de liefhebbers was het toch weer smullen met die dekselse Boris. Waar ze het vandaan halen is een raadsel, maar petje af voor de scriptschrijvers.

Zaterdag zaten premiers van 27 landen de hele dag met chips op de bank, wist EU-correspondent Sander van Hoorn in het NOS Journaal. Naast hen nagelbijtende ondernemers: alles kan hun handel bederven. Zelf had ik ook mijn burgerbelangetje: de koers van de Britse pond. Een weekendje Londen wás al zo duur.

Zo zat vermoedelijk de halve wereld zich arm of rijk te rekenen. Het is de kern waar die Brexit om draait: eigenbelang en egocentrisme, van een land dat dwangmatig anders wil blijven, waar afwijken de norm is – soms irritant, maar tegelijk precies wat ‘De avonturen van Boris Brexit’ zo onweerstaanbaar maakt.

Spannend: zaterdag moest Boris vóór middernacht een brief aan ‘Brussel’ schrijven om uitstel voor de Brexit te vragen. Dat wilde de vlegel helemaal niet. Onze recensent jeugdseries, Patrick van IJzendoorn, twitterde een reële optie: ‘Boris kan de brief gewoon posten – goede kans dat die nooit aankomt’. Had gekund. In komende episodes schrijft Boris Brexit met inkt die binnen 12 uur oplost. Nu had Boris een andere list bedacht: hij schreef niet één, maar twee tegengestelde brieven. De formele ondertekende hij niet, de andere wel. In die laatste vroeg hij ‘Brussel’ zijn ongetekende verzoek te negeren. Het is aan juristen welke rechtsgeldig is.

Het laatste nieuws – maar dat is al uren geleden; een eeuwigheid in de duizelingwekkende wereld van Boris Brexit – is dat parlementsvoorzitter John ‘Ór-dáh!’ Bercow maandag laat weten of de Brexitdeal meteen in stemming wordt gebracht.

De duiders zijn unaniem: nu wordt het heel eenvoudig. Ongeacht Bercows mening zal de oppositie direct na de bekendmaking een amendement indienen, waarover volgens de Britse wet pas twee dagen later gestemd mag worden – ware het niet dat zich een onverwachte gelegenheidscoalitie heeft afgetekend die via een motie weet af te dwingen dat Bercow zijn nog onbekende mening hoe dan ook zal moeten herzien, en wel vóór aanstaande vrijdag 18.00 uur. Boris moet dan een nieuwe brief schrijven die zijn vorige niet-ondertekende epistel bekrachtigt en waarmee hij zijn wél ondertekende brief ondergraaft. Tenzij hij met hulp van zijn politieke vriend Lord Zeepsop voldoende steun weet te werven bij de kleinere partijen om daar een vierde brief bij te schrijven, die hem een laatste ontsnappingsroute kan bieden. Een college van internationale juristen moet dan nog wel de precieze status van de brieven onderzoeken. Over de samenstelling en de benoemingsprocedure van dat college zal de Europese Commissie volgende maand vergaderen, waarna overleg volgt met de Britse regering. Als de conservatieven daar tegen zijn, volgt een nieuwe procedure en lijkt de Brexit toch weer verder weg dan gisteren.

Ook is mogelijk dat Europa het spelletje van het kind Boris meespeelt. Dan gaat de Brexit formeel door, maar met de officiële kanttekening dat alles bij het oude blijft. De grote mensen kunnen dan eindelijk weer gaan regeren.

Daarover horen wij de komende uren ongetwijfeld meer. Eén ding staat nu al vast: het wordt een historische dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden