COMMENTAARPENSIOENSTELSEL

Nieuw pensioenstelsel biedt reden tot voorzichtig optimisme

Het nieuwe pensioenstelsel biedt volop kansen, maar in de verdere uitwerking kan nog veel mis gaan.

Pensionados en leden van de FNV voeren actie voor het behoud van de pensioenregels in Nederland. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Het vooruitzicht dat een nieuw pensioenstelsel nu echt op komst is, is op zichzelf al reden tot blijdschap bij iedereen die het debat heeft proberen te volgen. De wetenschap dat acht jaar geleden in grote lijnen al hetzelfde idee op tafel lag als nu – toen nog weggestemd door de gestaalde kaders van de FNV – roept de vraag op hoeveel pensioengroei er inmiddels is verspeeld doordat al die tijd zo halsstarrig werd vastgehouden aan het streven naar gegarandeerde pensioenen met de bijbehorende rekenrente.

Dat die nu alsnog wordt losgelaten, geeft de pensioenfondsen de lucht waarnaar zij snakken. In combinatie met de regeling voor mensen met zware beroepen, de demping van de verhoging van de AOW-leeftijd, de verbeteringen voor de flexwerkers en de grotere zeggenschap over de manier waarop het pensioen wordt opgenomen, is er reden tot voorzichtig optimisme. De tijd van valse beloften is voorbij en als alles naar verwachting verloopt, zal voor veel mensen de pensioenverwachting verbeteren.

Waakzaamheid blijft intussen wel geboden. De SP overdrijft met haar kritiek dat de pensioenen nu afhankelijk worden van de dagkoersen op de beurs, maar aanhoudende malaise op de financiële markten kan wel degelijk een spelbreker worden. Dat lijkt nu onvoorstelbaar, maar twintig jaar geleden dacht ook niemand dat de rente negatief zou worden. Politieke partijen, de vakbeweging en de fondsen kunnen dat niet genoeg benadrukken in de berichten die zij hierover nog gaan delen met hun kiezers en hun leden.

Complex wordt ook nog de verdere uitwerking, waar nu nog veel mist omheen hangt. Zeker is dat de huidige generatie pensioenspaarders tussen 35 en 55 jaar er bij de overgang naar het nieuwe stelsel bij in dreigt te schieten en dat het akkoord daar vooralsnog niet meer tegenover stelt dan de belofte dat zij ‘adequaat gecompenseerd’ gaan worden. Maar wat is adequaat, wie gaat dat betalen als de beurskoersen in de komende jaren niet meewerken en wanneer wordt dat allemaal duidelijk? Daar zal de Tweede Kamer, voordat zij over twee weken akkoord gaat, nog veel hardere afspraken over moeten maken met het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden