Media inItalië

Nieuw krantenartikel over Giulio Regeni rijt vier jaar oud Italiaans trauma opnieuw open

Waarover winden de Italiaanse media zich op? Over de marteling van een student in Egypte, leest onze correspondent Jarl van der Ploeg.

Jarl van der Ploeg
null Beeld

Een simpel krantenbericht in het weekend en hop, daar was het weer: het Italiaanse nationale trauma, volledig terug van nooit echt weggeweest. Het is een trauma dat al vier jaar lang sluimert, frustraties bij politici, journalisten en diplomaten veroorzaakt en de reden is dat er op centrale pleinen door heel Italië heen, van Triëst tot Bologna en van Rome tot Palermo, gele spandoeken hangen met daarop de tekst: Verità per Giulio Regeni – waarheid voor Giulio Regeni.

Giulio Regeni was een 28-jarige Italiaanse wetenschapper die in 2016 in Caïro promotieonderzoek deed naar de Egyptische vakbonden en arbeidersbewegingen. Hij sprak daarvoor met veel burgers – ook burgers die het niet bepaald eens zijn met het beleid van president Abdul Fattah al-Sisi – tot hij op een dag in januari plotseling verdween. Toen hij twee weken later dood in een greppel werd teruggevonden, groeide zijn lotgeval uit tot een van ’s lands grootste trauma’s, want waarom lukt het Italië niet haar eigen studenten te beschermen? En misschien nog wel erger: waarom lukt het niet de waarheid over hun dood boven tafel te krijgen?

Gebroken ribben

Regeni, zo bleek later, werd teruggevonden met zeven gebroken ribben, sporen van elektrocutie op zijn geslachtsdelen, een ontbrekende vinger- én teennagel en sporen van sigarettenwonden op zijn huid. Zijn moeder vertelde later dat ze het gezicht van haar enige zoon enkel had herkend aan het puntje van zijn neus. Ondanks al die aanwijzingen bleven de Egyptenaren echter ontkennen dat hij gemarteld was.

Regeni heeft waarschijnlijk een verkeersongeluk gehad, zo klonk hun officiële verklaring. Toen die versie werd ontkracht, gaven de Egyptische autoriteiten achtereenvolgens de schuld aan de Moslimbroederschap, een groep vrienden van Regeni die uit waren op wraak en tot slot aan vijf dieven, die echter allemaal bleken te zijn omgekomen tijdens een vuurgevecht met de politie en dus niet konden getuigen.

De versie van de Italiaanse openbaar aanklagers dat de Egyptische geheime dienst Regeni abusievelijk aanzag voor spion en hem daarom heeft doodgemarteld, was abjecte onzin, aldus diezelfde Egyptische geheime dienst, die een fatsoenlijk onderzoek naar de moord sindsdien dwarsboomt.

De zaak-Regeni groeide zo uit tot een gigantische burenruzie die er al toe leidde dat de meeste handelsrelaties tussen beide landen werden stopgezet.

Het nieuwe krantenbericht.  Beeld
Het nieuwe krantenbericht.

Bologna

Afgelopen weekend verscheen opeens een nieuw krantenbericht . Daarin stond dat de 27-jarige Patrick Zaky, een Egyptische student aan de universiteit van Bologna, tijdens een familiebezoek in Caïro bleek opgepakt en urenlang was gemarteld, onder andere met elektroshocks. Volgens Egypte omdat hij schuldig was aan het ‘schenden van nationale veiligheid’.

In alle kranten en op alle televisiejournaals begon de naam Regeni gelijk weer rond te zingen, want al die politici hadden toch gezegd: dit nooit meer?

Niet voor niets zeiden de universiteit van Bologna, de burgemeester van diezelfde stad, de minister van buitenlandse zaken én die van onderwijs, dit weekend gelijk dat ze de zaak op de voet volgden en er alles aan zouden doen Zaky zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Maar met de teleurstellingen in de zaak-Regeni nog scherp op het netvlies, geven de Italiaanse kranten – van rechts tot links met een eensgezindheid die zeldzaam is in Italië – deze week vooral ruimte aan de scepsis. In de rechtse krant Il Giornale mocht de advocaat van de familie Regeni uitgebreid oproepen Egypte van de lijst met veilige landen te verwijderen en de Italiaanse ambassadeur subiet terug te roepen, en in de linkse krant La Repubblica was het Erasmo Palazzotto, het kamerlid dat een aanstaande parlementaire enquête naar de zaak-Regeni leidt, die zei: ‘De Italiaanse overheid mag niet langer wegkijken, puur omdat ze een relatie willen onderhouden met een land dat mensenrechten op deze manier schendt. Hoe kun je Egypte nu nog als veilig land beschouwen?’

Jarl van der Ploeg is correspondent in Rome.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden