COLUMNLoes Reijmer

Niets zo verwarrend als het prozaïsche Kamerdebuut van Freek Jansen

null Beeld
Loes Reijmer

Vréémde dingen gebeuren er in Den Haag. Zo lijkt er alom lof te zijn voor de optredens van Bij1-fractievoorzitter Sylvana Simons, geheel terecht ook, maar toch, eufemistisch gezegd, een opvallende breuk met de publicitaire ontvangst in de afgelopen jaren.

Vreemd, of schokkend om preciezer te zijn, was ook het wangedrag van het net beëdigde D66-Kamerlid dat de afgelopen jaren veelvuldig in de dm’s van jonge jongens bleek te sliden en volgens Het Parool zelfs seks met enkelen van hen had gehad. Waarschijnlijk is het gedrag niet strafbaar, maar van Kamerleden mag je verlangen dat ze niet door brievenbussen wateren, dronken over de A2 knallen of op sociale media speuren naar jongeren die misschien met ze willen voetjevrijen. Des te vreemder is het feit dat een volksvertegenwoordiger van de PVV – naar verluidt tevens ‘de laatste Limburgse ridder’, wie zal het zeggen – nog in de Tweede Kamer zit terwijl hij zijn vrouw jarenlang zou hebben aangezet tot seks met zijn beveiligers. Gewoon, omdat zijn partijleider bij onwelgevallige berichtgeving begint te reutelen over kranten die in een kattenbak horen, en dat de kous daarmee af is.

Maar het állervreemdst was wel het eerste plenaire optreden van het nieuwbakken Forum voor Democratie-Kamerlid Freek Jansen. Vreemd in zijn alledaagsheid, zou je kunnen zeggen. Ik had hoge verwachtingen van Jansen. Dit is de man van de bromance met Thierry Baudet, de man die bleef toen Forum uit elkaar klapte vanwege antisemitische en racistische appjes, wat zeg ik: de man die er verantwoordelijk voor was dat Forum uit elkaar klapte vanwege antisemitische en racistische appjes, omdat hij er als voorzitter van de jongerentak zijn schouders over ophaalde. Zelf discussieerde hij in de appgroepen ook graag over het verband tussen IQ en ras, gewoon een beetje filosoferen, u kent het wel.

Jansen heeft uitstekende connecties. Zo regelde hij dat Baudet een avond lang kon dineren met de Amerikaanse white supremacist Jared Taylor en de extreem-rechtse organisatie Erkenbrand. Hij schreef mee aan de Uil van Minerva-toespraak, de waanzinnigste overwinningsspeech die ooit in dit land is gehouden. Zelf kon hij er trouwens ook wat van. In toespraken verhaalde hij over ‘de orde die omvergeworpen’ moest worden, over ‘de moraal van een zwakke bevolking’. Het was aan de Forum-jongeren de beschaving te redden, daarvoor was ‘overwinningsdrang, en ja, zelfs overheersingsdrang’ nodig.

Sinds de partij het coronacomplot ontdekte en daarmee grote verkiezingswinst behaalde, is het alle dagen feest in Circus Baudetti. De partijleider twittert wild om zich heen, deze week nog wekte hij de indruk te twijfelen of dinosaurussen hebben bestaan en retweette hij een account dat beweerde een bekende verloren te hebben na een vaccinatie, terwijl factcheckers direct lieten zien dat zowel de naam als de profielfoto nep was. Als Jansen achter de schermen de drijvende kracht is van dit alles, konden we vuurwerk verwachten van zijn eerste schreden als Kamerlid. Iets met ‘de brokstukken van onze beschaving’ toch zeker, of anders een donderpreek die de pcr-test op hallucinante wijze verbindt met de boreale toekomst van Europa.

Jansen liep naar het katheder en diende een motie in. Hij verzocht de regering de maximumsnelheid weer te verhogen naar 130 kilometer per uur. Daar hadden de mensen in het land behoefte aan. Het kon bovendien, want in Nederland hebben we ‘de beste wegen’ ter wereld.

130 kilometer per uur! Zelfs bij de VVD halen ze hun nuffige kartelneusjes momenteel op voor het thema. Forum presenteerde zich bij monde van Jansen plotseling als een doodordinaire vroem-vroempartij. Het debuut was zo geruststellend prozaïsch, dat je bijna gaat vrezen een geraffineerde dog whistle gemist te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden