COLUMNOnno Kleyn

Niet typisch Spaans, toch een verheugend lekkere wijn

Spanje is aan het diversifiëren. Ik schreef het onlangs al eens: waar Spaans rood lange tijd krachtig was, een stoer schilderij met liefst een fraaie eikenhouten lijst, krijg ik steeds vaker wijnen in mijn glas die ik blind niet als Spaans zou herkennen. Dat is deels de stijl van de wijnmaker, maar er worden ook meer en meer druivenrassen gebruikt die tot voor kort ondergeschoven kindjes waren, oude variëteiten die geen krachtige wijn opleverden en daarom hooguit werden gebruikt voor het lokale, dagelijkse werk. Dat soort wijn werd vaak niet eens gebotteld.

Vandaag op tafel een fles uit de omgeving van studentenstad Salamanca. Anderhalf uur daarvandaan ligt de grens met Portugal en dus hoeft het niet heel erg te verbazen dat de wijn in kwestie gemaakt is van een druif van de overkant, de rufete. Ik had er nog nooit van gehoord. Beetje lastig ras, lees ik, rijpt traag maar levert als het allemaal lukt goede wijn. Dat blijkt. De El Becario 2015 heeft een intense, diepe geur van frambozen en ander on-Spaans fruit en smaakt opmerkelijk fris en lichtvoetig voor zijn Iberische afkomst. Verheugend lekker.

El Becario 2015, variedad rufete, Salamanca

spanjewijnland.nl, € 7,90

Prijs/kwaliteit 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden