Opinie Brieven

Niet meer scheidsrechters die toch niets doen en geen respect afdwingen, maar helemaal geen scheidsrechters meer

Björn Kuipers spreekt Neymar toe. Beeld Getty Images

Als voetballiefhebber leek ik bij het begin van het WK een mooie periode tegemoet te gaan. Géén Oranje-idioterie maar gewoon lekker veel mooi voetbal kijken. En dankzij de videoarbiter (VAR) zouden we deze keer verschoond blijven van onrecht.

Een week na het begin van the greatest show on earth moet ik constateren dat de VAR de situatie niet beter maar slechter maakt. Hij pakt de kern van het probleem niet aan. De verantwoordelijkheid van spelers voor het eigen gedrag wordt er alleen maar nog minder van.

De verwende miljonairs gedragen zich bijna zonder uitzondering als een stel slecht opgevoede, respectloze en vervelende kinderen. Ze misdragen zich en als ze ter verantwoording worden geroepen, wandelen ze bij de scheidsrechter weg of zetten een grote mond op. Als ik als vader of docent al dat belachelijke gedrag zou tolereren was ik mijn gezag in no time kwijt, en waarschijnlijk snel overspannen.

Mijn voorstel: niet nog meer scheidsrechters die toch niets doen en geen respect afdwingen, maar helemaal geen scheidsrechters meer. Eerst zal er wat chaos ontstaan maar uiteindelijk zal dat leiden tot het besef dat het zo niet langer kan en zullen de heren zelf een oplossing moeten gaan bedenken.

Jeroen Onderwater, Lutjegast

Hekken of visie?

Het zijn gouden tijden voor de hekkenbouwers en voor fotografen, met aangrijpende beelden van wachtenden bij een hek, kijkend naar de onbereikbare welvaart aan de andere kant. Ik moest denken aan een interview jaren geleden in de Volkskrant met de econoom Jan Tinbergen (overleden in 1994), over zijn kritiek op de westerse economie. Volgens hem was het Westen teveel gericht op eigenbelang en te weinig op anderen.

Voorbeelden van westers egoïsme: het benutten van waardevolle grondstoffen en arbeid uit niet-westerse landen tegen afbraakprijzen, handelsbarrières naar de westerse markt en dumpen van overtollige westerse producten naar elders. Met als gevolg voor die landen: ontwrichting van de lokale economie, uitputting van hulpbronnen en gigantische armoede en welvaartsverschillen.

Tinbergen waarschuwde daartegen. Wanneer we de westerse welvaart niet willen delen met anderen, komt er een tijd dat mensen niet langer wachten, maar zelf naar ons toe komen. Volgens hem was het daarom beter en menselijker om mondialer te denken en te streven naar een eerlijke verdeling van welvaart. Dit is toch een logische redenering? Maar indertijd werd Tinbergen wel eens naïef genoemd met zijn idealen. Misschien was hij zijn tijd ver vooruit en is zijn visie nog steeds actueel, uitstijgend boven alle hekken?

Annelies de Vries, Wageningen

Veilig en humaan

Nu lees ik dat van de Tweede Kamer vluchtelingen opgevangen moeten gaan worden buiten Europa, maar die opvanglocaties moeten dan natuurlijk wel ‘veilig en humaan’ zijn. Goh, denk ik dan, als we toch eisen gaan stellen aan de manier waarop andere landen ons beleid moeten uitvoeren, waarom eisen we dan niet van de landen van herkomst dat zij hun burgers veiligheid bieden en hen humaan behandelen. Dan kunnen die vluchtelingen gewoon in hun eigen huis opgevangen worden. Dat is toch veel efficiënter?

Is dat niet realistisch? En is het wel realistisch dat een repressief regime als dat van Egypte vluchtelingen wèl een veilige en humane opvang biedt?

Tom Godefrooij, ’s-Hertogenbosch

Energieakkoord

De manier om de halsstarrige en asociale houding van de industrie in de onderhandelingen over het energieakkoord te doorbreken is het drastisch verhogen van de energieprijzen en de CO2-heffingen. Omdat de bedrijven nu veel te weinig betalen voor energieverbruik en vervuiling, kunnen ze de investeringen die nodig zijn voor energiebesparing, energietransitie en andere milieuwinst niet terug verdienen.

Dus begin op korte termijn met stapsgewijze forse prijsverhogingen. Dan kan de industrie de benodigde investeringen wel terugverdienen. Er zullen vast bedrijven sneuvelen, maar ja, er is in Nederland ook geen winning en handel in kolen meer en daar zijn we ook overheen gekomen. Het ondernemingsklimaat voor kleinere, minder vervuilende bedrijven moet verbeterd worden om de werkgelegenheidseffecten op te vangen.

Albert Knop, Horn

Vijf Sterre

Wat een schitterend verhaal over voetballer Toni Kroos van die Mannschaft in de Volkskrant zaterdag. Ik zeg: vijf Sterre voor uw Duitsland-correspondent.

Ben Wouters, Alkmaar

Kaalgeplukt

Eeuwen lang hebben we de mensen, die we nu vluchtelingen noemen, misbruikt. We hebben ze kaalgeplukt. Voor een appel en een ei ontdaan van de grondstoffen die ze bezaten. Olie, specerijen, metalen, koffie, rijst enz. Als er al geld werd betaald, verdween dat in de zakken van dictators. Mensenrechten, democratie, we hebben er de mond vol van, maar het moet ons geen geld kosten.

Is het gek dat ze nu komen halen waar ze recht op hebben?

Wieb ten Wolde, Enschede

Vrolijke ochtendgroet

Als alleengaande mis ik bij mijn krantje een vrolijke ochtendgroet. Weliswaar heb ik een hond, vijf kippen en een kolonie mussen in de tuin, maar geen van allen verwelkomt me met een Goedemorgen. Dat Cornelisse en Donkers, die blijkens de oproep van uw hoofdredacteur voorpaginacolumns gaan schrijven, dit wel gaan doen - daarvan ben ik overtuigd.

Theo Sanders, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.