LezersbrievenDinsdag 29 oktober

Niet leeftijd maar leefstijl brengt gebreken

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 29 oktober.

Redactie
Een demente vrouw staart door het raam naar haar achtertuin. Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Een demente vrouw staart door het raam naar haar achtertuin.Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Brief van de dag

Ronald Veldhuizen onderzoekt in de rubriek Klopt dit wel? de claim dat preventie jaarlijks 20 procent nieuwe dementiepatiënten scheelt en concludeert: onbewezen. Verreweg de grootste groep Nederlanders schrijft de oorzaken van dementie en Alzheimer (maar bijvoorbeeld ook kanker) toe aan oorzaken buiten henzelf: ‘domme pech’.

Ons denken moet om. Komt ‘ouderdom met gebreken’? Het is niet de leeftijd, maar de leefstijl die vaak de oorzaak is van het ontstaan van ziekten. Dat deze zich op oudere leeftijd voltrekken, heeft niet zozeer met de leeftijd te maken, maar met de leefstijl in de decennia ervoor.

Een gezonde leefstijl draagt bij aan minder ziekten en een langere zelfredzaamheid. Dat geldt voor iedereen. Risico’s kun je niet uitsluiten, wel reduceren. Naast roken en drinken vallen ook de koekjes, taart en snoep en de inactiviteit, die toeneemt bij het ouder worden, onder een slechte leefstijl. En de opkomst van de elektrische fiets, waardoor spieren niet meer zwaar aan het werk hoeven, belooft weinig goeds.

Gedragsverandering geeft winst in de levenskwaliteit en scheelt enorm in zorgkosten. Ook de solidariteit in de zorg moet op de schop. Nu legitimeert die solidariteit ongezond gedrag.

Clemens Vollebergh, leefstijldeskundige, Nijmegen

Schaduwen

‘Schaduwen uit het verleden die net hun eigen schijnsel kunnen bijhouden’, schrijft Willem Vissers over Feyenoord naar aanleiding van de klassieker.

Dat klinkt heel poëtisch, maar hebben schaduwen een schijnsel?

Wim van der Lee, Zaltbommel

Onderwijs: makkie?

André van der Wateren impliceert doodleuk dat het werkveld in het onderwijs loopt te zeuren en bovendien onbekwaam is om de taak uit te voeren. Het is dat ik al maanden overspannen thuis zit, anders ­nodigde ik hem graag uit in mijn lespraktijk om te zien waarom docenten staken.

Meneer Van der Wateren wil een ­bachelor- en masterniveau als toelatingseis, maar de pabo en docentenopleidingen zijn al bachelor- en masterstudies. Daarnaast betekent een universitaire graad niet direct dat iemand praktisch didactisch bekwaam is.

Zelf voldoe ik aan de ‘opleidingseisen’ van meneer Van der Wateren, maar ook ik ervaar steeds meer werkdruk, daar verandert opleidingsniveau (voor mij) niets aan. De steeds hogere werkdruk verandert wél iets aan het werkplezier van dit mooie en leuke beroep.

Meneer Van der Wateren redeneert in het wilde weg, generaliseert, beledigt een hele beroepsgroep en neemt de signalen die er overduidelijk zijn niet serieus. Dit is precies waarom wij docenten het werk neerleggen.

Walther van Mechelen, docent geschiedenis en onderwijskundige (30), Amersfoort

Seksisme

Heeft briefschrijver Bas Groot weleens het volgende schilderij gezien? Le déjeuner sur l’herbe van Édouard Manet. Gemaakt in 1862 en 1863.

Daar spatte het seksisme al van het doek.

Carolien van Grinsven, Amsterdam

Plasticvangst

Boyan Slat en zijn team hebben een installatie ontworpen die plastic in rivieren verzamelt voordat het de zee kan bereiken. Rivieren stromen: alle drijvende stoffen zijn dus eenvoudig af te vangen.

Koppel forse boomstammen in de lengterichting aaneen en leg deze van oever naar oever, zoals men in Canada al jaren doet. De stroming zorgt voor een gestage aanvoer en de boomstammen houden het drijvende spul tegen.

Ruud van den Bemt, Sint-Michielsgestel

Wa-wa-wa-waanzinnig

In het stuk over veertig jaar Kinderen voor Kinderen is niet vermeld dat Herman Pieter de Boer verantwoordelijk was voor de tekst van de bekendste nummers. De stotterige beginwoorden als wa-wa-wa-waanzinnig en ei-ei-eiland zorgen ervoor dat de liedjes door één woord in het geheugen van de meeste mensen staan gegrift.

Bernard Weerdmeester, Zeist

Val Berlijnse Muur

Of de mensen in Oost-Europa bevrijd zijn van ‘een stompzinnige ideologie en bijbehorende kwaadaardige dictatuur’ is op zijn zachtst gezegd discutabel. Het socialisme kan niet ‘stompzinnig’ worden genoemd, wel wat de machthebbers in naam van het socialisme de bevolking daar decennialang hebben aangedaan.

Dat de mensen in het voormalige Oostblok onder een mensonterende dictatuur hebben moeten leven, zal niemand kunnen ontkennen. Maar het is wel merkwaardig dat uit recent Duits onderzoek (onlangs in Die Zeit gepubliceerd) is gebleken dat meer dan de helft van de bevolking in de vroegere DDR van mening is dat hun politieke vrijheid sinds 1989 niet is vergroot. Ze vinden dat ze onder Merkel net zo weinig te vertellen hebben als in de DDR-tijd.

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Limburg

In het artikel over de drugsvondst op een Nederlands marineschip wordt melding gemaakt van de aanhouding van drie militairen. Het betreft een 23-jarige marinier, een 33-jarige militair uit Limburg en een 24-jarige matroos. Blijf ik als lezer zitten met de knagende twijfel of de 23-jarige marinier en de 24-jarige matroos al of niet van Limburgse afkomst zijn.

Piet Jongen, Landgraaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden