Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Niet iedere Nederlander kan over mondkapjes meepraten

De lezersbrieven van woensdag 21 oktober.

Redactie
Het dragen van een mondkapje in de supermarkt is niet verplicht.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Het dragen van een mondkapje in de supermarkt is niet verplicht.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Stel dat de verkeersregels net zo worden nageleefd als corona-adviezen. ‘Ach, het stoplicht staat op rood maar dat geldt niet voor mij.’ De gevolgen zijn dan snel duidelijk, daarover is weinig discussie. Het verschil met corona is dat daarbij de gevolgen niet meteen te zien zijn. Niet iedereen wordt ziek en pas een week of twee later gaat het aantal patiënten omhoog.

En toch: wie heeft geen familie, vrienden of kennissen die erdoor zijn getroffen? Wie wil voor medische hulp uitwijken naar de andere kant van het land? Met een slechte gezondheid staat je leven stil, ook voor de mensen om je heen.

In landen waar consequent maatregelen worden nageleefd, zoals Nieuw-Zeeland, gaat het beter. Er zijn minder patiënten en er is ook minder onrust en agressie. De premier die een duidelijke koers uitzet en naleeft, wordt met een ruime meerderheid herkozen. Kennelijk is er waardering voor haar aanpak.

Nederland is geen eiland, heeft een grotere bevolkingsdichtheid, en herbergt veel verschillende culturen en religies op een klein stukje grond. We zijn bovendien een logistiek knooppunt, het is een continu komen-en-gaan om de economie te laten draaien. Als ergens behoefte aan duidelijkheid is, is het op zo’n mierenhoop. Politiek Den Haag neemt niet het voortouw of de verantwoordelijkheid, politici beroepen zich te zeer op de eigen verantwoordelijkheid.

We mogen dus zelf kiezen of we het dringende advies opvolgen een mondkapje te dragen, maar dat wil nog niet zeggen dat iedere Nederlander overal over kan meepraten.

Ik hoop dat de regering doet waarvoor het is gekozen: zorgen voor een veilige omgeving waarin je weet wat van je wordt verwacht. Krijgen we meer rust en op den duur minder zieken.

Femke van den Heuvel, Heesch

Medische dienstplicht

Als keer op keer wordt gemeld dat het krakende zorgsysteem tijdens deze coronacrisis vooral aan de personele invulling van de medische zorg te wijten is, en niet zozeer aan het aantal bedden, is het misschien een idee om derdejaars geneeskundestudenten in te zetten. Iedere student kan verplicht zes maanden of een jaar in de coronazorg werken. Dit werk moet wel volledig en goed betaald worden, het is geen stageplek.

Op deze manier kan de reguliere zorg gewoon doorgaan. Sterker nog, de economie kan open blijven. De miljoenen die nu naar steun aan bedrijven en zzp’ers gaat, worden dan voor de werkende studenten aangewend. Het zou immers kunnen dat we nog jaren met dit virus opgescheept zitten. Ik begrijp dat niet alle studenten staan te juichen bij dit idee, hun studie duurt toch al lang en is veeleisend. Maar het geeft ze ervaring op de werkvloer vanuit het perspectief van de verzorging. Later zullen ze met die zorgverleners samenwerken. Ook zijn geneeskundestudenten jonge, minder kwetsbare mensen die in een redelijk geprivilegieerde positie zitten en kans hebben op een goede toekomst.

Medisch gezien zijn ze hooggeschoold en dus snel in staat deze klus te klaren. Zo kunnen ze de economie en de maatschappij werkend houden en zichzelf en de rest van Nederland behoeden voor een grote crisis.

Mariska van Zanten, ’s-Graveland

Satire

Al meer dan anderhalve eeuw zijn in onze samenleving God, de Here Jezus, en het hele christendom continu onderwerp geweest van satire en spot. Schrijvers als Multatuli en Willem Frederik Hermans waren nog betrekkelijk mild, maar het kon niet gek en grof genoeg. Het wordt derhalve hoog tijd dat ook ‘De religie van de Liefde en de Vrede’, de islam dus, in onze samenleving hetzelfde proces moet ondergaan.

De enige manier om dit te bewerkstelligen is zoveel mogelijk cartoons en spotprenten en grappen en satirische BNNVARA-programma’s in werking te stellen om de profeet Mohammed op zijn plaats te zetten. Al is het alleen maar uit solidariteit met Charlie Hebdo en de vanwege ‘de Liefde en de Vrede’ onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Louter protesteren en roepen om ‘vrijheid van meningsuiting’ is onzin. Die vrijheid hebben we al, die staat namelijk in onze grondwet.

Dickjan Lust, Amsterdam

Klassen

Telkens vraag ik mij af, wanneer ik lees over drukte op scholen of scholen op televisie zie worstelen met de drukte bij het wisselen van de klassen: waarom blijven de leerlingen niet in de klas zitten, en wisselen de docenten van lokaal?

Henk de Hooge, Zoetermeer

Toneelstuk

Waarom maken wij ons zo druk over het vakantiereisje van toneelgezelschap ‘het koningshuis’? Al decennia speelt dit toneelschap door het hele land de voorstelling ‘De koning en zijn onderdanen’. De acteurs hebben eenvoudige teksten, die ook nog vaak van papier worden gelezen. De toeschouwers klappen hun handen stuk en staan overal te juichen.

Ze zijn het best gesubsidieerde gezelschap, dat ook nog alle kosten vergoed krijgt. En dat terwijl in de cultuursector iedereen moet bedelen voor een bijdrage. Iedere vier jaar opnieuw. Nu de cultuursector op zijn gat ligt, gaat de voorstelling van dit toneelgezelschap gewoon door, in volle zalen. Hun subsidie wordt zelfs zonder aanvragen verhoogd. Schaf dat oubollige gezelschap met sterallures af!

Hanneke Kuitert, Groningen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden