'Niet iedere kickboksende Marokkaan slaat hysterisch om zich heen'

Dat er één vechtersbaasje buiten de kickboksring rondloopt, is nog geen reden om de sport te criminaliseren. Dat schrijven kickboksers Raja Felgata, Youssef Akhnikh en Malika Ahdach in reactie op de column van Harriet Duurvoort.

Badr Hari (L) in actie tegen Zabit Samedov bij de K1 wedstrijd tijdens de World Grand Prix. Beeld anp

Ik ben geboren en getogen in Amsterdam-West en het is niet zo dat de kogels mij om de oren vlogen en ik daarom wilde kickboksen. Ik wilde een uitlaatklep, een sport waarbij ik kracht en zelfvertrouwen zou ontwikkelen en waarbij ik weerbaar zou worden en bewuster zou zijn van mijn kunnen. Of ik een BM' er (Bekende Mocro) ben weet niet ik, maar ik ben zeker geen Bekende Mepper. Harriet Duurvoort maakt een verdrietige woordspeling waarbij één vechtersbaasje blijkbaar inherent is aan een hele vechtgemeenschap en het liefst die uit Marokkaanse hoek.

Agressie en sport gaan niet altijd samen, wel zijn sommige sporten een betere uitlaatklep voor emoties: denk aan voetbalhooligans of pokeren, waarbij de meeste pokeraars met sigaren in de mond voorover vallen in een berg met coke.

Met geweld niets te maken
Laten we de sport niet gijzelen door mensen angst in te boezemen met generalisaties over een sport zoals het kickboksen, waarin het gaat over uithoudingsvermogen, je eigen grenzen opzoeken en persoonlijke kracht. Met geweld heeft het bijna nooit iets te maken, behalve de incidenten die in de marge vallen. Het is niet zo dat elke kickboksende Marokkaan hysterisch om zich heen slaat. Ik zeg ook niet dat die vechters elkaar na elke wedstrijd huilend in de armen vallen en Kumbaya zingen, maar er is respect voor elkaar, broederschap, verwantschap en ja, je doet elkaar pijn. Maar daar kies je voor, het is bewezen dat vechtsport goed voor je geest is. Het kalmeert je, het vergt ijzersterke discipline waar je keihard voor moet werken.

Ik heb tussen mijn 13de een 20ste deze sport beoefend met een aantal andere Marokkaanse meiden en wij waren goed in het beoefenen van deze tak. We waren gedreven, gefocust, sterk en meedogenloos. En ja, we sloegen elkaar lam om daarna technieken met elkaar te bespreken waarvan we allemaal beter werden.

We werden door onze Surinaamse trainer Islam Tijgers genoemd, omdat we door het vuur gingen, hart tegen hart. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat vooral Marokkaanse meiden uitblinken in kick- en thaiboksen en hier verdomd goed in zijn. Waar die zogenaamde boosheid vandaan komt? Er zullen sociaal-economische factoren aan ten grondslag liggen, waar Duurvoort vast ook een analyse over heeft, maar op dat moment gold voor ons: wij willen winnen, de sterkste zijn, de beste. Had niets met onze culturele of religieuze achtergrond te maken, wij waren gewoon goed. Vrouwen als Malika Ahdach werden jaren later kampioen en zij trainen tot op de dag van vandaag vrouwen door middel van kickboksen om hen sterker te maken, fysiek en mentaal.

Krachten kanaliseren
Dat Marokkaanse jongens ook van vechtsport houden, is een feit. En ja, ook zij blinken uit. Ga naar een gemiddelde vechtschool en je ziet Eye of The Tigers, geen geboren crimineeltjes, maar jongens die hun krachten kanaliseren en deze goed gebruiken in de ring. Doen buiten de ring geen vlieg kwaad, want de ongeschreven regel is dat je je krachten buiten de ring niet gebruikt. Ontken ik hiermee dat Marokkaanse jongens problemen hebben? Nee. Maar dat is weer een andere discussie en die problemen hebben verder weinig te maken met die kickboksende onderwereld waar Duurvoort over droomt.

Dat er toevallig iemand is die kickboksend binnen en buiten de ring rondloopt - heeft met die gemeenschap dus weinig te maken. Verweven met de onderwereld, schietpartijen, draaideurcriminelen; het is een opsomming waarbij concrete cijfers missen. Ik ontken niet dat er dingen gebeuren tijdens wedstrijden, maar om mijn sport en de sport van velen te criminaliseren, dat gaat ons te ver. Laten we ophouden om groepen op deze manier te generaliseren, heel veel van die jongens en meiden hebben baat bij deze sport, ze leren omgaan met agressie, kalm te blijven en pijn te incasseren. Ik kan je uit eigen hand vertellen, het werkt.

Gevaarlijke misvatting
Je hoeft niet tot een kookpunt te komen om je voor te bereiden of agressie op te roepen. Dat is wederom een generalisatie en vooral een gevaarlijke misvatting waarmee Duurvoort deze sport knock out probeert te slaan. Iemand zoals Badr heeft hele andere issues, dat hij toevallig kickbokst en hier goed in is, is de helaasheid der dingen. Hij heeft er furore mee gemaakt, maar iemand die geestelijk geen grenzen kent, daar hebben ze in de medische wereld andere benamingen voor.

Laat onze sport met rust, die 'Bekende Meppers slash Marokkanen' voelen zich door columns zoals die van Duurvoort de zwarte piet en het laatste wat wij willen is continue deze piet doorspelen, nietwaar? Neem een boksles Duurvoort, ik heb hier meiden die u graag een keer een lesje geven in incasseringsvermogen (geen bedreiging, je weet het nooit met interpretaties) en laat de medische analyses van een op hol geslagen vechter over aan (ervarings)-deskundigen of sociologen.

Raja Felgata is journaliste en bedenker van De Kleurrijke Lijst.
Youssef Akhnikh is vechter, trainer en scheidsrechter bij kickbokswedstrijden
Malika Ahdach is meervoudige titelwinnares en kickbokstrainer.

 
Ga naar een gemiddelde vechtschool en je ziet Eye of The Tigers, geen geboren crimineeltjes, maar jongens die hun krachten kanaliseren en deze goed gebruiken in de ring. Doen buiten de ring geen vlieg kwaad, want de ongeschreven regel is dat je je krachten buiten de ring niet gebruikt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.