Opinie

Niet het verbieden maar de boerkini zelf is een middel van onderdrukking

Een moslima heeft het recht van haar vrijheid te genieten. Een boerkini dient om vrouwen te onderdrukken. Dat het een vrije keuze zou zijn is onzin, onjuist en hypocriet.

Vrouw in boerkini aan een Marokkaans strand.Beeld afp

Mijn slaap is afgelopen. Ik sta op met het boerkini-verhaal in mijn hoofd. Iedereen heeft het erover. Van moslim tot klassieke linkse elite tot rechts, tot de vrouw met boerkini en de vrouw met bikini. Ik zie weer slachtofferrollen en slachtoffergedrag voorbij komen, maar inhoudelijk mis ik bijna het hele verhaal.

De een zegt dat de boerkini niets met onderdrukking te maken heeft en de ander zegt juist van wel. Het valt me op dat beide groeperingen zogenaamd moslimvrouwen in bescherming nemen, maar wel zoals het hen uitkomt. Waar gaat het eigenlijk over en waarom zie je bij boerkini-vrouwen alleen hun blote handen en gezicht en dragen ze geen bikini?

De islam schrijft voor dat een vrouw vanaf haar zevende jaar haar hele lichaam behalve haar handen en gezicht moet bedekken. Zelfs een meisje van zeven wordt als een vrouw gezien. De Koran schrijft de boerkini voor, net als alles wat er van een vrouw wordt verwacht. Dat het een vrije keuze is en een vrouw juist kiest om een boerkini te dragen, is totale onzin, onjuist en hypocriet.


Een vrouw mag zelfs bij haar kinderen niet in makkelijke kleding lopen, laat staan bij haar broer. Alleen bij haar man als ze met zijn tweeën zijn. Want zij is eigendom van haar man en de man wordt getrakteerd door zijn religie. Laat moslims mijn argument niet verkrachten maar ontkrachten.

Ik wil de mensen die het nu zogenaamd voor vrouwen met boerkini opnemen vragen: waar waren jullie toen yezidische vrouwen en meisjes verkracht werden door de monsters van Islamitische Staat? Waar waren jullie toen die minderjarige meisjes van de bergen naar beneden sprongen en liever voor de dood kozen dan dat ze werden verkracht?

Waar waren jullie toen Erdogan en Gülenistische agenten Koerdische vrouwen bij hun hoofddoek pakten en de straat op trokken, naakt de straat op trokken achter politieauto's? Waar waren jullie toen vrouwen in Iran, Afghanistan en Saoedi Arabië werden gestenigd en door IS opgehangen en onthoofd werden (en worden) omdat ze vrouw zijn?

Hoe vaak zijn jullie de straat op gegaan om voor die vrouwen op te komen? Wat voor acties hebben jullie tot nu gevoerd voor meisjes die in sommige Afrikaanse en Arabische landen besneden, verminkt, gemarteld worden? Net als alle vrouwen heeft een moslima het recht om van haar vrijheid te genieten. Een moslima is niet minder dan een andere vrouw omdat ze moslima is.

Maar ga mij niet vertellen dat de boerkini niet is bedoeld om de vrouw te onderdrukken. Dit heeft ook weer met eer te maken. De vrouw is verplicht de eer van haar man, religie en familie zuiver te houden. En waar is haar eer en wie houdt haar eer zuiver? Zij is eigendom van haar man en daarom hoeven haar familie, religie, man noch broers met haar eer rekening te houden. Boerkini en boerka zijn een symbool en een middel om vrouwen te onderdrukken en daarom heb ik er geen enkele moeite mee als ze worden verboden.

Celal Altuntas is schrijver. Zijn roman Regen zonder modder verschijnt op 11 oktober. Twitter:@celalaltuntas1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden