Column

Niet het OM, maar de wet is krankzinnig

Marokkanen zijn geen ras!! Toen het Openbaar Ministerie de strafeis tegen Geert Wilders bekendmaakte, was de verontwaardiging op Twitter groot. Met zijn roep om - pardon: vraag over - 'minder Marokkanen' zou Wilders tot haat en discriminatie hebben aangezet tegen Marokkanen en hij zou ze ook hebben beledigd - allemaal vanwege hun ras. Maar... een nationaliteit is toch iets anders dan een ras? Zijn Belgenmoppen soms ook racisme?

Officieren van Justitie Wouter Bos en Sabina van der Kallen maakten donderdag de strafeis tegen Geert Wilders bekend in het 'minder Marokkanen-proces'.Beeld anp

De indruk ontstond, niet geheel onbegrijpelijk, dat het OM krankzinnig was geworden. In werkelijkheid was het een klassieke spraakverwarring tussen twee totaal verschillende werelden. In de mensenwereld zijn Marokkanen inderdaad geen ras, net zo min als Friezen, Japanners of inwoners van Velp. Rassen bestáán niet eens. Maar in de juridische wereld ligt dat anders. Daar heb je namelijk te maken met de wet en de wet is best wel krankzinnig.

In artikel 137d Sr. staat bijvoorbeeld precies op welke gronden je geen haat mag zaaien tegen groepen mensen: 'wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap'. Nationaliteit staat er niet bij. Maar omdat internationale verdragen en hoge rechters 'ras' al veel breder hebben geïnterpreteerd, blijkt het toch mogelijk om ook 'Marokkanen' daaronder te scharen.

In de juridische wereld kun je twisten over de vraag of dat terecht is en de advocaat van Wilders moet dat ook zeker doen. Maar het is niet de kern van de zaak voor ons, bewoners van de mensen-wereld. Want stel: Wilders heeft geen ras beledigd. Fijn. Dan staat 'godsdienst' bijvoorbeeld nog steeds in het strafbare lijstje. Zou iemand die moslims kwetst dan wél straf moeten krijgen?

De echte vraag is of we überhaupt een wet willen die bepaalt over wie we lelijke dingen mogen zeggen. Als je die vraag met ja beantwoordt, bijvoorbeeld omdat je vindt dat alle minderheden bescherming verdienen tegen hatelijke woorden, zul je moeten accepteren dat af en toe een politicus terechtstaat. En dat het OM dan bloedserieus spreekt over 'de toon' van zijn woorden. En over 'de gevoelens' in het land. En dat er dan 5.000 euro wordt geëist.

5.000 euro. Het gaat om grote principes, maar uiteindelijk moet er toch een bonnetje worden geschreven. Gevangenisstraf zou absurd zijn, voorwaardelijk zou nog kunnen, maar dan kan hij alsnog de bak in draaien. Dus dan maar een boete. Het is genoeg voor Wilders' medestanders om heel kwaad over te worden, maar te weinig om als genoegdoening te voelen voor de gekwetsten.

Jippie, niemand blij.

Maar goed, als we dat toch graag willen, dan zou het voor de duidelijkheid wel handig zijn om ook Marokkanen, Friezen, Japanners en mensen uit Velp expliciet in de wet op te nemen, plus natuurlijk transgenders en Belgen en alle andere groepen die misschien ooit kunnen worden gekwetst. De wet wordt wat langer, maar dan heb je ook wat. Of, de andere mogelijkheid: we schrappen deze wetten en houden de juridische wereld er voortaan lekker buiten.

Jonathan van het Reve

op Twitter: @JvhReve

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden