Niet geflitst, toch gesnapt

Geen magistraat die op internet zoveel verwensingen naar zijn hoofd krijgt als Koos Spee, landelijk officier van justitie belast met de verkeershandhaving.

de Volkskrant

De Adolf Eichmann van de flitspalen, is hij genoemd. Gevreesd moet worden dat dit soort reacties veel zegt over het rijgedrag. De maximumsnelheid is in de optiek van deze groep geen instrument ter vergroting van de verkeersveiligheid of de verbetering van de luchtkwaliteit, maar een inbreuk op de persoonlijke vrijheid.

Deze categorie weggebruikers krijgt nog een harde dobber aan de nieuwe generatie flitspalen, waarvan er inmiddels 62 zijn geïnstalleerd. Eigenlijk is flitspaal niet meer het goede woord. In de nieuwe palen zit een digitale camera, die met infraroodstraling werkt en daarom geen flits nodig heeft. Bovendien worden de opnamen meteen naar de politie gestuurd. Stoppen en er met een honkbalknuppel op afgaan, heeft dus geen zin meer.

In het eerste kwartaal zijn door de 62 nieuwe palen verhoudingsgewijs bijna vijf maal zoveel overtredingen geconstateerd dan door de 1.700 oude analoge flitspalen. Dat beeld behoeft enige correctie omdat in deze periode de politie actie voerde en het vervangen van de films in de flitspalen geen prioriteit had. Het verklaart echter tegelijk waarom de digitale flitspalen zoveel effectiever zijn: ze werken continu en het filmpje raakt nooit vol.

Voor de getergde automobilist zit er ook een voordeel aan. Door de snelheid waarmee de foto’s worden verwerkt, ligt de bekeuring al na een paar dagen op de mat, terwijl dat nu soms twee maanden duurt. Dat deed ernstig afbreuk aan de beoogde preventieve werking van de flitspaal. Doordat de automobilist nu meteen wordt gewaarschuwd, kan hij voorkomen dat hij op hetzelfde traject nogmaals wordt gesnapt. Het zal het draagvlak onder de maximumsnelheid niet vanzelf vergroten, maar kan er wellicht toe bijdragen dat de calculerende automobilist alsnog eieren voor zijn geld kiest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden