Niet alleen moslims worden uitgescholden

null Beeld anp
Beeld anp

Als reactie op het artikel 'uitgescholden voor 'kutmoslim' enkel vanwege een hoofddoek', (Ten eerste, 17 december) wil ik opmerken dat het niet alleen moslims zijn die verwensingen naar het hoofd geslingerd krijgen. Er is een trend gaande waarbij mensen met een andere kleur of zichtbaar andere achtergrond, bijvoorbeeld door het dragen van een hoofddoek, door autochtone Nederlanders racistisch bejegend worden.

Lang heb ik me niet willen in- laten met termen als discriminatie en racisme. Maar het lijkt alsof het alledaags is geworden dat in de maatschappij mensen beledigd mogen worden door racistische opmerkingen, zoals ik afgelopen weken zelf ondervond. Zo fietste ik met mijn zoon van school naar huis. Voor ons reden twee senioren in hun scootmobiel. Op een gegeven moment wilden wij ze inhalen, maar blijkbaar wilden zij naar links afslaan. Helemaal kwaad, omdat we ze op dat moment passeerden, riepen ze dat ik 'vuile bruine' toch vooral eerst de verkeersregels moest leren en moest oprotten naar mijn eigen land.

Zwakzinnigen

Ik voelde een enorme woede in me opkomen. Mijn zoon vroeg me waarom die bejaarden zo aan het schreeuwen waren. Hij fluisterde of het soms zwakzinnigen waren. Ik vroeg me af waar mijn woede vandaan kwam en kwam tot de conclusie dat het pure frustratie is. Frustratie, omdat ik me altijd inzet voor het scheppen van wederzijds begrip. Frustratie, omdat je op basis van je huidskeur veroordeeld wordt en het blijkbaar gewoon is geworden om je daarvoor uit te schelden.

Frustratie, omdat ik niet zou weten naar welk land ik zou moeten oprotten, aangezien ik hier in Nederland ben geboren en getogen. Frustratie, omdat ik eerder in die week ook al werd uitgescholden. Ik reed zoals iedereen daar doet een klein stukje tegen de richting in. Weer werd mij gezegd: 'Hé bruine je moet aan de overkant fietsen, ken je de verkeersregels niet ga deze dan eerst leren.' Blijkbaar moet ik vanwege mijn huidskleur als een modelburger door het leven. Alles wat daar volgens de autochtoon niet in past, wordt mij aangerekend.

En dan heb ik het alleen nog maar over fietsen op straat. Overigens zei mijn zoon de volgende ochtend: 'Mam, die bejaarden, je weet wel die deden als een mongool, hadden geen gelijk. Zij hadden moeten stoppen, want wij gingen rechtdoor.'

Shielta Ramautarsing, Rijswijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden