CommentaarVolkswoede

Niet alleen in Chili, maar ook elders in de wereld hebben boze burgers effect gesorteerd

Volkswoede wereldwijd betreft ongelijke toegang tot welvaart en macht

Demonstranten in Chili.Beeld Kees Broere

Vanwege de hevige volksopstand zag Chili zich deze week genoodzaakt de klimaatconferentie in december af te zeggen. Een unicum in de wereld van de internationale diplomatie. En een blamage voor het Zuid-Amerikaanse land dat deze gelegenheid had willen aangrijpen om zichzelf te afficheren als een baken van stabiliteit en voorspoed.

Ook elders in de wereld hebben boze burgers deze week effect gesorteerd. In Libanon trad de voltallige regering af, in Irak koos premier Mahdi eieren voor zijn geld. Hoewel de omstandigheden per land verschillen, valt er een rode draad te ontwaren in de onlusten en dat is de woede over ongelijke toegang tot macht en welvaart. Slechts een kleine elite profiteert van de inkomsten uit nationale grondstoffen of beschikt over de juiste netwerken, voor de gemiddelde burger gloort nauwelijks perspectief.

De machteloze woede die nu wereldwijd oplaait en dankzij sociale media zo makkelijk navolging krijgt, doet denken aan de Arabische Lente van 2011 die een reeks dictatoriale leiders in Noord-Afrika ten val bracht. Hoewel op papier het verschil is dat de huidige brandhaarden zich afspelen in landen met democratisch gekozen leiders, lopen burgers in praktijk aan tegen dezelfde corrupte of  

sektarisch bepaalde politieke systemen rond hun gekozen regeringen als destijds in Libië of Egypte.

Vooral in Chili is nu overduidelijk hoezeer het neoliberalisme en het heilig geloof in de markt zijn grenzen heeft bereikt. Hoe hard burgers er ook werken, studeren en geloven in een beter leven, de winsten van hun inspanningen komen niet hen toe maar aandeelhouders, managers of de politici die de bedrijven faciliteren. De beloofde volgende stap op de maatschappelijke ladder komt er maar niet.

Ook in Europa ervaren burgers een dergelijke frustratie; ze zien zelfs achteruitgang in hun bestaan als gevolg van globalisering en doorgeslagen marktdenken. Maar voordat ook hier de vlam in de pan slaat, is het belangrijk vast te stellen dat hier nog altijd een sterke overheid is die veel beter voor zijn kwetsbare burgers zorgt dan die in Chili of Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden