De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Niet alleen de economische schade loopt op, de sociale schade ook

‘Zeg, waarom hebben jullie die prognose van het IMF eigenlijk zo klein gebracht?’, mailde een lezer deze week. ‘Met aanhalingstekens. Vertrouwen jullie het niet?’ Sommige andere kranten en ook het NOS Journaal hadden de IMF-voorspellingen tot belangrijkste nieuws gebombardeerd. 

Het IMF kwam net als andere voorspellers uit op een krimp van de economie op korte termijn van zo’n 10 procent. Het was dus niet zo verrassend. We vinden het bovendien niet nodig om continu te benadrukken dat de economie fors gaat krimpen. We willen voorkomen dat er een zelfversterkend effect ontstaat waarbij ook bedrijven en consumenten die niet direct last hebben van de lockdown uit pure somberheid op de rem gaan staan. 

Je kunt je ook afvragen wat de zin is van voorspellingen als die van het IMF. Ze zijn vaak gebaseerd op rekenmodellen die zijn ingesteld op een veel stabielere wereld. Een wereldwijde lockdown is nog nooit vertoond en dus schieten de rekenmodellen per definitie tekort.  

Tot nu toe maakten velen, wij ook, zichzelf graag wijs dat de wereldeconomie na een korte maar hevige inzinking weer glorieus op zou veren. Deze week waren er tal van signalen dat het weleens veel langer kan gaan duren. Het schiet voorlopig niet op met de groepsimmuniteit, waardoor we moeten vrezen voor langere en regelmatig terugkerende lockdowns die grote maatschappelijke schade zullen aanrichten. 

De komende weken zal daarom opnieuw en steeds pregnanter de vraag op tafel komen of het middel niet erger is dan de kwaal. Niet alleen de economische schade loopt op, de sociale schade ook. Wanneer zijn beide bij elkaar zo groot dat ze de schade voor de volksgezondheid overtreffen? Wanneer worden meer mensen door de lockdown en de economische crisis in de ellende gestort dan door het virus? ‘We zijn bezig harakiri te plegen’, zei de Zweedse econoom Lars Jonung deze week in NRC. Hij zal ongetwijfeld steeds meer bijval krijgen. 

Ter redactie zijn er twee kampen. Het ene maakt zich vooral zorgen over de verdere verspreiding van het virus, het andere is vooral bang voor de economische meltdown en de maatschappelijke ontwrichting die daar het gevolg van zal zijn. De discussies lopen soms hoog op, maar gelukkig slagen we er tot nu toe elke dag in een krant te maken waarin beide kampen zich kunnen vinden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden