Lezersbrieven28 maart 2019

‘Niet alle olifanten in het circus zijn als Dumbo’

Redactie
De olifanten van circus Renz voor het verbod op gebruik van wilde dieren.    Beeld Ton Koene
De olifanten van circus Renz voor het verbod op gebruik van wilde dieren.Beeld Ton Koene

Woensdag ging de film Dumbo opnieuw in première, een geliefde Disney-klassieker over een vliegend circusolifantje. In de film wordt Dumbo op jonge leeftijd bij zijn moeder weggehaald en gedwongen om op te treden in het circus. Hoewel het hartverscheurende verhaal over Dumbo gelukkig fictie is, is het leed achter shows met wilde dieren voor veel olifanten wereldwijd nog wél de harde realiteit.

Om aan de vraag naar olifantenshows te voldoen, worden nog altijd olifanten uit het wild gestroopt of gefokt en in gevangenschap geboren. Al op jonge leeftijd worden de dieren op wrede wijze getraind. Olifanten zijn wilde dieren; zij voeren niet vrijwillig een show op. Een olifant die een show opvoert, gehoorzaamt enkel uit angst voor verdere ‘training’.

Voor zover ik weet, zijn voor de productie van Dumbo geen dieren gebruikt. Het sprookje is surrealistisch verfilmd en de ­geanimeerde dieren zijn onderdeel van de magie van regisseur Tim Burton. Alle beelden van de olifanten, waaronder ook Dumbo met zijn grote oren, zijn computer generated images (CGI). CGI wordt gelukkig steeds vaker gebruikt in films met dieren. Het is een geweldige techniek waarmee dieren een hoofdrol kunnen spelen in films, zonder dat er daadwerkelijk levende dieren worden uitgebuit.

Gelukkig kunnen wij sprookjes onderscheiden van de werkelijkheid. In Nederland geldt sinds 2015 een verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus. We vinden het achterhaald dat olifanten worden gebruikt voor circusacts. Dus geniet van de film en het feit dat olifantenshows in Nederland verleden tijd zijn. En realiseer je dat dit voor Dumbo gelukkig een sprookje is, maar voor veel wilde dieren op deze planeet nog altijd een nachtmerrie waaruit zij niet kunnen ontwaken.

Karin Bilo, bioloog World Animal Protection, Den Haag

Arme middeleeuwen

Pleitend voor een genuanceerde ­benadering van het verschijnsel Baudet, waarschuwt Max van Duijn tegen het moreel ‘fanatisme dat we kennen uit de middeleeuwen’.

Maar Max, de middeleeuwen hadden zo hun gebreken, toch werden de meeste ketters en heksen in de 16de en 17de eeuw doodgemaakt, de heftigste sodomietenvervolging in Nederland was rond 1730 (honderd doden!), in revolutionair Frankrijk zijn vele duizenden geguillotineerd en verdronken die de zegeningen van de Revolutie niet zo zagen, in het communistisch Rusland van de 20ste eeuw… enzovoort en zo verder. Dus goed onthouden: fanatisme is van alle tijden en dient inderdaad met nuance bestreden te worden zo lang daar ruimte voor is.

Maarten Müller, Castricum

WW-feiten

Ik erger me aan de foute bericht­geving over de WW. Ik citeer uit het artikel: ‘Ze werken een paar maanden in Nederland, nemen ontslag en gaan dan drie maanden vakantie vieren in Polen met een WW-uitkering.’

Wat niet vermeld wordt, is dat je een half jaar gewerkt moet hebben om in aanmerking te komen voor de WW en dat je geen recht hebt op WW wanneer je zelf ontslag neemt. Er is ook geen recht bij ontslag op staande voet. WW is een verzekering bij ontslag. Dit soort onjuiste berichten veroorzaakt populisme op rechts en op links. Erg dat discussies op onjuiste feiten gevoerd worden.

C.J. Shukrula, Alkmaar

Ons belastingparadijs

Nederland een belastingparadijs! Toevallig net vanochtend een lijstje gemaakt van alle soorten belasting die een modaal mens betaalt, dus dat was lachen: inkomstenbelasting, onroerendgoedbelasting, riool- en afvalheffingen, waterschapsbelasting, energieheffingen, tabaks- en alcoholaccijns, motorrijtuigenbelasting, parkeerbelasting, en dan nog die steeds hogere btw die zo prima de koopkracht herverdeelt – helaas een beetje de verkeerde kant op.

Zou u het inkomensbeslag op de verschillende niveaus in kaart willen brengen? De uitsplitsing in allerlei soorten belasting is een geniepige manier om lastenverdeling te verhullen en er zijn vast meer mensen benieuwd voor wie het een paradijs is.

Marjan Zijlmans

Het kost een schijntje

De Nederlandse land- en tuinbouwsector heeft weer een exportrecord geboekt. In totaal is er in het afgelopen jaar voor bijna 92 miljard euro verhandeld. Hoe krijgen we al die groenten en dat fruit uit de grond en in de kratjes om die miljarden uit het buitenland binnen te halen? Daar hebben we veel buitenlanders voor nodig. Een schijntje dus, die 30 miljoen WW-fraude. Minister Koolmees zei in Nieuwsuur dat dat het totaal­bedrag is van alle fraude die door alle buitenlanders (dus niet alleen Polen) gepleegd wordt.

Ik zou zeggen: de kost gaat voor de baat uit... zolang Nederlanders niet aan de slag gaan. Nederlanders kunnen we controleren, het is alleen de vraag hoe effectief de UWV dat doet.

Marian van Egdom, Middelburg

Stoppen met geven

Na uw artikel (‘Te kritisch voor de ­antirooklobby’, 27 maart) gelezen te hebben, heb ik direct gebeld met KWF Kankerbestrijding om mijn maandelijkse bijdrage in te trekken. Hoe kan het zo zijn dat twee longartsen, met goedvinden van KWF Kankerbestrijding, uit de Alliantie Nederland Rookvrij zijn gezet? Hierbij roep ik eenieder op uit protest zijn of haar bijdrage aan KWF Kankerbestrijding in te trekken.

Zeger Wijnans, Helmond

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden