Opinie

Niemand wordt als moordenaar geboren

Voed je kinderen op zonder haat richting andersdenkenden. Schrap al die hatelijke teksten uit heilige boeken. Niet de heilige boeken, maar de mensheid is heilig.

Herdenking van de aanslag in Orlando bij het Homomonument in Amsterdam, 13 juni.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Voorheen kende ik Orlando niet. Ik had er weleens van gehoord, maar nog nooit van zo dichtbij meegemaakt. Het is niet meer nodig om naar Orlando te reizen, want een moordenaar, ene Omar, heeft Orlando naar mij toe gebracht, helaas door meer dan vijftig mensen te vermoorden. Hij heeft honderden slachtoffers gemaakt en met slachtoffers bedoel ik naast de doden hun families, vrienden, collega's, kennissen, buren.

Ik hoef geen Amerikaan, ongelovige, christen, moslim of homo te zijn om de pijn van al die slachtoffers en van hun familie te voelen.De discussie die na de moorden volgde gaat weer over het motief van de moordenaar: wel islam, geen islam, wel sociale media, geen sociale media, wel rol van de VS in het Midden-Oosten en Afghanistan, geen rol. De een wil de islam verbieden, volgens de ander heeft het niets met de islam te maken en was hij gewoon een gestoorde.

Zijn vader zegt dat het kwam doordat hij twee mannen op straat had zien zoenen. Het kan ook zijn dat ze weigerden hem ook een warme zoen te geven en dat hij hen daarom heeft vermoord. Iemand vraagt zich af waarom er niet dezelfde meelevende reacties zijn als moslimmensen het slachtoffer zijn.

Toen ik deze verhalen, argumenten en verwijten las en hoorde, moest ik aan een verhaal van Nasreddin Hodja denken. Twee mannen maken met elkaar ruzie en de dorpelingen adviseren hen naar Nasreddin Hodja te gaan om hun verhaal te doen. Ze komen bij hem en vragen hem om hulp. 'Wat is er aan de hand?' vraagt Hodja aan hen. Ze beginnen tegelijk te vertellen. Hodja zegt: 'Een voor een.' Hodja luister naar meneer A en aan het einde zegt hij tegen hem: 'Je hebt gelijk.' Meneer B maakt bezwaar: 'Dat kan niet, Hodja, dat hij gelijk heeft.' Hodja zegt: 'En nu ben jij aan de beurt. Vertel je verhaal.' En meneer B vertelt zijn verhaal en aan het einde zegt Hodja tegen hem: 'Jij hebt ook gelijk.'

Wees ook opvoeder

We hebben allemaal gelijk, maar wat voor les gaan we hiervan leren? Wat als het motief van de moordenaar gebaseerd is op de normen van zijn religie, in dit geval de islam? Wat maakt dat Omar zo vol haat was dat hij tientallen medemensen wilde vermoorden? Omdat ze niet leefden volgens de normen van de islam en het heilige boek, de Koran? Waar haalde hij het recht vandaan om deze mensen te vermoorden?

Niemand wordt als een moordenaar of als haatdragend persoon geboren. Je wordt gevormd in je socialisatieproces. Vorig jaar kwam ik in gesprek met drie minderjarige moslimjongens op een pleintje in Gouda. Ik schrok van de haat en boosheid die ze in zich hadden richting homo's, joden en ongelovigen.

Ik neem het deze jongens niet kwalijk, ik neem het hun ouders kwalijk en de mensen die drie onschuldige jongens opvoeden tot drie boze en haatdragende jongens.

Durf toe te geven dat hatelijke teksten in heilige boeken een negatieve en gevaarlijke invloed hebben op kinderen. Een veilige wereld begint met een veilige en gezonde opvoeding. Voed je kinderen op zonder haat richting andersdenkenden. Schrap al die hatelijke teksten uit heilige boeken. Niet de heilige boeken, maar de mensheid is heilig. Blijf actief betrokken bij de religieuze lessen van je kinderen. Wees niet alleen maar zaadverspreider, maar wees ook opvoeder.

Celal Altuntas is schrijver. In oktober verschijnt zijn roman Regen zonder modder. @celalaltuntas1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden