Column

'Niemand stemt hier op Trump'

Ik heb mijn eigen correspondent in Amerika, en dat is mijn zus. Ze werkt daar op een basisschool, ze heeft een vriend, twee poedels en een groep vrienden met wie ze dingen doet als langlaufen en cocktails drinken; kortom, ze heeft daar een heel leven.

Aaf Brandt Corstius
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld afp
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld afp

Deze week vertelde mijn zus me - of eigenlijk whatsappte ze het; als je zussen bent kun je je prima beperken tot korte zinnetjes via whatsapp, de rest is in de eerste achttien jaar al duizend keer doorgenomen - dat ze met alle kinderen en leraren van haar school in de gymzaal filmpjes van de vrouwendemonstraties had bekeken en dat ze daarbij hadden gejuicht.

Mijn zus is niet iemand met wie je ruzie moet krijgen - daar hebben we de eerste achttien jaar ook genoeg mee geëxperimenteerd - maar ik schreef toch terug dat ik het raar vond dat haar school zo'n duidelijk anti-Trumpstandpunt innam. Wat als sommige ouders op Trump hadden gestemd? Hoe ongemakkelijk moesten hun kinderen zich dan voelen?

'Niemand stemt hier op Trump', schreef ze resoluut terug.

Maar, schreef ik, als school moet je je sowieso niet in politieke zaken mengen. 'Het zijn andere tijden', appte ze. Ze is niet zo lang van stof, dat zei ik al.

Toen ik laatst met mijn eigen kinderen in het Verzetsmuseum was, vond ik het juist fantastisch dat sommige leraren in de oorlog stiekem een stenciltje aan hun leerlingen gaven met daarop vier varkens en het raadsel 'Vind het vijfde zwijn'. Als je dat stencil op een bepaalde manier vouwde, verscheen het hoofd van Hitler. Het is een bekend Tweede Wereldoorloggrapje. Mijn kinderen zijn er dol op.

Natuurlijk verspreidden die leraren zulke stencils in de oorlog onder hun leerlingen. Dat vond ik logisch. Goed, zelfs. En nu zat ik mijn zus de les te lezen dat ze niet met haar leerlingen tegen Trump mocht joelen.

Ik nam deze kwestie de hele week op met willekeurige mensen die ik tegenkwam. Was het nou goed of slecht, wat de school van mijn zus deed?

'Dat van dat vijfde zwijn was midden in de oorlog', zei iemand, 'en je moet Trump niet met Hitler vergelijken.'

'Nou', zei iemand anders, 'je moet Trump niet met Hitler vergelijken die al met een oorlog bezig was, maar wel met Hitler in de jaren dertig.'

Mijn zus schreef ook nog: 'Mijn leerlingen hebben Trump op tv een gehandicapte zien imiteren, ze hebben dat pussyverhaal duizend keer gehoord, hem vrouwen belachelijk zien maken om hun uiterlijk, ze hebben hem horen zeggen dat Mexicanen criminelen zijn. Dus als ze dan op school aan mij vragen: hoe kon hij president worden, kan ik niet gewoon zeggen: waarom niet?'

Het zijn andere tijden, alleen weet ik nog niet precies hoe anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden