Niemand schiet er iets mee op als Rutte valt

De ingezonden brieven van donderdag 17 december.

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Teevendeal.Beeld anp

Brief van de dag: Steun Rutte

De Teevendeal beheerst het nieuws. Er zijn fouten gemaakt. Wel vind ik het jammer dat de oppositie dit aangrijpt om het kabinet te doen wankelen. Gisteren stonden de kop 'Zo gaat Rutte de kritiek pareren' en de Voetnoot van Grunberg over de Duitse bondskanselier naast elkaar op de voorpagina van de Volkskrant. Ik zag hier een duidelijk verband.

De Duitse politiek is, sinds Merkel aan de macht is, aanzienlijk stabieler geworden dan ze was. De economie in Duitsland is derhalve ook sterk, sterker dan de Nederlandse. Kunnen wij hier, als Nederlandse politiek, niet iets van leren?

Zou de oppositie niet, juist in deze turbulente tijden, de regering moeten steunen in plaats van onderuit trachten te halen? Steeds weer worden er aangrijpingspunten gezocht om de regering aan te vallen. Zou een oppositiepartij er niet veel meer eer aan behalen om juist stabiliteit trachten te waarborgen in plaats van de regering onderuit trachten te halen door vertrouwen op te zeggen in de regering, om zo zelf macht te verwerven?

In feite dient politiek niet te gaan om het hebben en prefereren van macht, maar om het bieden van stabiliteit. Macht is een hulpmiddel, niet een streven of ambitie.

Het is niet opportuun om het vertrouwen in Rutte op te zeggen vanwege de Teevendeal. Gelet op de stabiliteit die hij Nederland in de voorgaande jaren bood en nog steeds biedt, acht ik het juist van belang dat het vertrouwen blijft. Zulks zal juist de stabiliteit waarborgen en dat is een van de waarden waarop een goede maatschappij kan voortbouwen.

Marloes Bulthuis, studente European Law, 's-Gravenhage

Scan ze

Is de onlangs in gebruik genomen zelfscanner van Albert Heijn ook in staat om zorgbehoevende ouderen te herkennen?

René Appel, Amsterdam

Klanten gebruiken de zelfscanner in een filiaal van de Albert Heijn.Beeld anp

Geschokt

Max Pam citeert de uitgetreden non Karen Armstrong in het Algemeen Dagblad: 'Mohammed zou geschokt zijn door het geweld van IS.' Karen Armstrong weet dus niet dat Mohammed, die in 632 overleed, nog bij zijn leven, in 627 in Medina circa 800 joodse mannen liet afslachten, vrijwel op de manier waarop IS dat nu doet. De reden: de joden weigerden de joodse Bijbel in te ruilen tegen de Koran, die de engel Gabriël in 610 aan Mohammed gedicteerd had. Een soortgelijk bloedbad vond eveneens op bevel van Mohammed plaats in 629 in de stad Khaybar. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Leo Jacobs, Amsterdam

Vreemde loopjes

Met verbazing heb ik de verklaring gelezen van dat vermeende 'vreemde loopje-met-de-stijve-arm' van Poetin en andere voormalige KGB'ers (Ten eerste, 15 december +).

Alsof een KGB'er zijn pistool - als ware hij een Clint Eastwood of John Wayne - op de heup zou dragen. Wij hebben ongetwijfeld heel veel aan de wetenschap te danken, maar deze verklaring, nee, daar ga ik niet in mee!

Een KGB'er (of MI5'er of MI6'er) draagt zijn pistool (nooit revolver zeggen!) in een schouderholster onder zijn jasje (maar op zijn kogelwerende vest) vlak onder de oksel, onzichtbaar van buitenaf, links als hij rechtshandig schiet en rechts als hij linkshandig is. Dan kun je er het handigst en snelst bij. Probeer het maar uit met je smartphone.

De verklaring zou alleen kunnen kloppen als Poetin er bij zou lopen zoals Napoleon vaak wordt afgebeeld: Dat wil zeggen voortdurend met een hand onder z'n vestje.

G.J. Riethorst, Oosterbeek

Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden