Commentaar Pieter Klok

Niemand lijkt zich zorgen te maken over de almaar stijgende huizenprijzen. Ten onrechte

Te Koop-borden zijn een zeldzaam beeld in de straten tegenwoordig. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De huizenprijzen in Nederland blijven steil omhoog gaan. Sommige huizen zijn in een jaar tijd in waarde verdubbeld. En niemand lijkt zich hier echt zorgen over te maken. In Den Haag is het oorverdovend stil en ook op lokaal niveau is er niemand die roept om maatregelen om de stijging een halt toe te roepen.

Dat is deels te begrijpen. De stijgende prijzen maken veel mensen gelukkig. De economie profiteert mee. Nu huizen zo snel zoveel meer waard worden, is verbouwen al snel lucratief.

Maar het blijft wonderlijk dat Nederland zo’n kort geheugen heeft. Na de vorige uitbundige stijging van de huizenprijzen – in de periode tot 2007 – volgde een diepe crisis. Dit nooit meer, was de gedachte. De hypotheekrenteaftrek werd beperkt en banken werden strenger. Maar het effect van deze maatregelen werd volledig teniet gedaan door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Die verlaagde de rente zo drastisch dat geld lenen tegenwoordig bijna gratis is.

Het bleek een effectief medicijn om uit de crisis te komen, maar inmiddels is het verworden tot een anabole steroïde die de vastgoedmarkt het aangezicht geeft van een afgetrainde bodybuilder.

De Nederlandse samenleving valt in toenemende mate uiteen in haves en havenots. De haves hebben bijtijds een huis gekocht en erven er straks mogelijk nog één, de havenots zijn de huurders, die met een beetje pech ook nog hurende ouders hebben. Die laatste groep kan het kopen van een huis inmiddels vergeten en moet tandenknarsend toezien hoe anderen zonder enige inspanning een groot vermogen opbouwen.

Dat is niet het ergste. Nederland heeft nu al de hoogste hypotheekschuld van Europa, door de stijgende huizenprijzen neemt die schuld alleen maar toe. De schuldenberg vormt een groot risico voor de economische ontwikkeling. Een toekomstige renteverhoging zal een enorme hap nemen uit het besteedbaar inkomen en de economie een opdoffer geven. Vreemd dat we ons meer zorgen maken over de Italiaanse staatsschuld dan over onze eigen private schuldenberg.

De huizenmarkt heeft alle kenmerken van een zeepbel en de geschiedenis leert dat die een sterke neiging hebben om te knappen. Nu de markt tekort schiet, is het hoog tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en bedenkt wat er kan worden gedaan om de stijging van de huizenprijzen te temperen.

Acht keer een andere blik op de huizenmarkt

We kunnen gerust spreken van een ontwrichte markt die in rap tempo uitgroeit tot het favoriete gespreksonderwerp (dan wel klaagzang) op verjaardagsfeestjes. De interessantste stukken over de verhitte woningmarkt op een rij.

Hoe ontwikkelt de huizenprijs zich in uw regio

Aan een nieuwe woning toe? Of wil je juist gunstig verkopen? Bekijk hier hoeveel het modale huis in jouw woonplaats kostte in het tweede kwartaal van 2018 en hoeveel de gemiddelde verkoopprijs is veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden