Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Niemand laat zich voor de lol arresteren, laat staan criminaliseren

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 8 oktober.

Activisten van Extinction Rebellion worden aangehouden op 7 oktober 2019 in Amsterdam. Beeld ANP
Activisten van Extinction Rebellion worden aangehouden op 7 oktober 2019 in Amsterdam.Beeld ANP

Brief van de dag

Zeven mensen die zich machteloos voelen over de klimaatcrisis besloten daar vorig jaar oktober iets aan te doen. Dat deden ze omdat de overheid tekortschiet: klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat zelfs áls we het klimaatakkoord van Parijs gaan halen, we dan nog opgescheept zullen zitten met dramatische natuurrampen in de nabije toekomst.

Ze werden tijdens de eerste grote demonstratie van Extinction Rebellion in Nederland op 7 oktober 2019 gearresteerd en moeten vandaag voor de rechter verschijnen. Hun hangt een strafblad en een geldboete boven het hoofd. En dat terwijl ze vreedzaam protesteerden om aandacht te vragen voor de pijnlijke feiten die nog altijd door onze overheid genegeerd worden. Het is niet te begrijpen dat in Nederland mensen worden vervolgd die alleen maar vragen of de overheid aan haar plicht wil voldoen: het beschermen van burgers. Dit waren geen beroepsdemonstranten. Er stonden nog zo'n 900 mensen met spandoeken, muziek en Dixi-wc’s en zij blokkeerden de weg terwijl dat was verboden door de burgemeester van Amsterdam.

Nieuwe klimaatprotesten zijn in de maak. Totdat de overheid actie onderneemt, zal Extinction Rebellion doorgaan. Want niemand laat zich voor de lol arresteren, laat staan criminaliseren.

Merinde Verbeek, Extinction Rebellion, Amsterdam

Stint

Zo volhardend als Cora van Nieuwenhuizen onze luchtvaart weer vleugels probeert te geven, zo weinig komt er van de grond als het gaat om een vernieuwend elektrisch bolderkarretje weer op weg te krijgen. Ondanks duimendraaiende verkeersleiders en afgekeurde milieu-effectrapportages gaat straks, als het aan de minister ligt, alles weer verantwoord vliegen.

De nieuwe Stint, waarvoor alle instanties alles goedgekeurd hebben wat er maar te keuren was, moet ­wederom van de minister wachten op een rapport. De fabriek is inmiddels failliet en de kinderopvang met de handen in het haar. Alsjeblieft minister, geef dit karretje ook eens vleugels.

Ronald van Wagtendonk, Velserbroek

Ajax

Ajax vroeg niet alleen NOW-steun, de club vroeg seizoenskaarthouders aan het einde van het vorig seizoen ook af te zien van teruggave van het geld voor thuiswedstrijden die nooit zijn gespeeld. Uit clubliefde hebben veel supporters dat gedaan, ook ik. Het zou Overmars en Van der Sar ook daarom sieren af te zien van bonussen.

Raoul Schildmeijer, Amsterdam

WAP

Ik ben na het lezen van het artikel over het rap nummer WAP mijn onschuld kwijt. Ik zal nooit meer onbevangen het nummer It ain’t mean a thing kunnen zingen. Het frequent herhaalde en uiterst plezierige fonetische ‘dowap, dowap’ heeft zijn gezellige betekenis verloren. ‘Do wet ass pussy, do wet ass pussy.’ Brrr.

B. Peperzak, Texel

Correspondent

Dank aan Jarl van der Ploeg voor de vele prachtige artikelen over de Italiaanse politiek, literatuur en cultuur in de afgelopen jaren. Zijn afscheidstournee bestaat uit een serie over de Giro d’Italia. De eerste twee afleveringen waren erg mooi. Jarl is in dezen een waardig opvolger van Dino Buzzati. Bravo Jarl, avanti, avanti!

Sander Neijnens, Tilburg

Kerk

Dat de politiek zich druk maakt over 800 personen in een enorme kerk waarin plaats is voor 2.500 mensen is op z’n zachtst gezegd merkwaardig. Immers, er mogen 400 personen in een aluminiumbuis gepropt worden, als deze maar vleugels heeft.

Hans van Noord, Utrecht

Engels

Wat jammer dat de schrijver van het stukje over Spitting Image de grap van Thatcher niet begrepen heeft. De ober vroeg haar ‘What about the vegetables?’ Thatcher zegt: ‘They’ll have the same.’ Jawel, ‘vegetables’ kan natuurlijk letterlijk ‘groenten’ betekenen, maar helaas, niet hier. Iedereen die de film One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1976) heeft gezien, weet dat Vegetables tot de categorie ‘ongeneesbaar psychisch zieken’ behoren. Met ‘groenten’ gaat Thatchers grap volledig de mist in. Als je het toch vegetarisch (pun intended) wil houden, is ‘kasplantjes’ een betere vertaling, want dat is wat ze van haar ministers vindt. Subtiel en geestig, helaas kunnen we dat niet van haar politiek zeggen.

Leo Pennock, oud-docent Engels Stedelijk Gymnasium Arnhem

Nederlands

In de Volkskrant van afgelopen maandag schreef Margriet Oostveen, in een reportage over het schoolvak Nederlands, dat we het aan Antoine Braet met zijn methode Taaldaden (1979) ‘te danken hebben’ dat het op school ‘mis is gegaan’ met het vak Nederlands. En die woorden, die op zich al curieus zijn, werden door de journalist in mijn mond gelegd. Maar ik heb het niet gezegd en het is ook niet mijn mening.

Antoine Braet, die vele jaren docent taalbeheersing is geweest aan een universiteit, is in mijn ogen juist heel belangrijk geweest voor de professionalisering van het vak Nederlands, in het bijzonder het taalbeheersingsonderwijs. Hij heeft dat handen en voeten gegeven. Dat zijn methode in de loop van de tijd het eindexamen Nederlands (vooral voor havo en vwo) te sterk is gaan bepalen, valt Braet niet te verwijten.

Ik vind het vervelend als Antoine Braet, die leerlingen en docenten houvast heeft gegeven voor de lessen schrijf- en leesvaardigheid, volkomen ten onrechte in de krant iets negatiefs over zichzelf moet lezen, dat dan ook nog – maar dus beslist niet – uit mijn koker zou komen. Ik pleitte slechts voor meer taalcreatieve lessen die het taalplezier bevorderen.

Wim Daniëls, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden