Opinie

New York Times: Europa, zwicht niet

De Europese leiders zijn bijeen om een deal met Turkije te bekrachtigen. Ze moeten de juridische en morele vragen daarvan goed overdenken. Volgens de deal neemt Turkije mensen die vandaar naar Griekenland reisden zonder de juiste papieren terug. In ruil neemt Europa Syrische vluchtelingen met de juiste papieren uit Turkije op. De EU zal visavrij reizen naar Europa voor Turken verruimen, het proces om lid te worden van de EU versnellen en Turkije 6 miljard euro geven.

Turkije verdient hulp, want die is met drie miljoen vluchtelingen hard nodig. Maar het geld is niet alleen voor vluchtelingen bedoeld, maar om de deal aantrekkelijker maken, zodat Turkije helpt de stroom vluchtelingen in te dammen.

De Hoge Commissaris van de VN, Human Rights Watch en Amnesty vragen zich af of de overeenkomst rechtmatig is krachtens de Conventie van Genève uit 1951, die bepaalt wat een veilig toevluchtsoord is, en krachtens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat massale uitzettingen verbiedt.

Behalve juridische vragen roept de deal ook serieuze morele vragen op. Het is een steunbetuiging aan president Erdogan, die zich heeft afgekeerd van democratie en de fundamentale waarden van de EU. Hij heeft de oorlog met Koerdische separatisten nieuw leven ingeblazen. De bomaanslag in Ankara van zondag en het bombarderen van Koerdische rebellen in Noord-Irak op maandag zouden meer dan genoeg reden moeten zijn voor Europese leiders om een pauze in te lassen.

De vluchtelingencrisis moet dringend worden aangepakt. Er dreigt een humanitaire ramp in Europa en burgers zijn verontrust: ruim een miljoen vluchtelingen vorig jaar, en dit jaar tot nu maar liefst 150 duizend. Maar de EU zou een grote fout maken als die factoren leiden tot een twijfelachtige overeenkomst. Europese leiders moeten ervoor zorgen dat de deal zowel voldoet aan de eisen van Europees en internationaal recht als aan de morele waarden van de EU.

Met medewerking van Arnout Brouwers, Henk Müller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden