seksmail met pepijn lanen

Net als schrijven is seks toch discipline?

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze (én volgende week) met singer-songwriter Pepijn Lanen.

Pepijn:

Ik heb je correspondentie met Paul de Leeuw gelezen en ik zag dat je vóór 2020 van plan was met een man naar bed te gaan. Denk je altijd zo planmatig over seks?

Arnon:

Ik ben steeds planmatiger over seks gaan denken. Ook gezien de deadlines. Ik kan me herinneren dat ik lang geleden iemand mee naar huis nam, maar ik moest nog een Voetnoot schrijven - de dagelijkse column die ik voor de Volkskrant schreef - daarop zei ik: ‘Ga even in bad, ik kom zo bij je.’ Ik geloof niet dat ze dat erg vond. En jij? Denk jij planmatig over seks?

Pepijn:

Alhoewel seks sinds de komst van mijn kinderen niet meer zomaar op elk moment mogelijk is, net als bijvoorbeeld schrijven of wijn drinken, blijft het iets onplanbaars. Wanneer je er afspraken of verwachtingen aan gaat ophangen loopt alles meestal anders, is mijn ervaring.

Arnon:

Ja het kan natuurlijk dat je denkt : vanavond ga ik seks hebben, en dan komt het er niet van. Ik was eens een keer in Londen met iemand op een hotelkamer - we dronken wijn en ik dacht: we gaan seks hebben, maar toen de wijn op was zei ze: ik ben iemand aan het daten.

Daarop bracht ik haar naar de taxi. Ze was overigens zangeres en soms krijg ik nog uitnodigingen voor haar concerten.

Als je je echt voorneemt géén seks te hebben, kun je je wel aan dat voornemen houden. Het vlees is zwak, maar ook niet zo zwak. Is het waar dat kinderen ‘slecht’ zijn voor je seksleven? En vind je dat schrijven onplanbaar is? Schrijven is toch discipline? Seks trouwens ook. Als seks iets is wat je overkomt, betekent dat dan dat je vaak vreemdgaat?

Pepijn:

Zo zou ik het niet stellen. Het is eerder zo dat de momenten op de dag waarop er een mogelijkheid voor is verminderen. Voor schrijven is het noodzakelijk dat er niet van je wordt verlangd om op stel en sprong billen af te vegen of te assisteren met lego bouwen, om maar iets te noemen. Schrijven is echter wel te plannen. Als ik twee uur inplan om te schrijven dan kan ik daarnaartoe leven en die tijd op een nuttige manier invullen. Maar met schrijven is de schrijver de enige met verwachtingen, dus is het misschien ook minder erg wanneer er aan die verwachtingen niet wordt voldaan. Immers: niemand heeft daar weet van. Seks overkomt mij nooit met vreemden maar ik ben extreem monogaam. Is het vlees echt niet zo zwak? Heb je vaak het voornemen géén seks te hebben? Hoe lang was het langst? En wat was de aanleiding?

Arnon:

Ik heb in de loop der jaren geleerd tussendoor te schrijven. Billen afvegen en dan weer schrijven. Je kunt tegen een kind zeggen: nu moet papa schrijven, iemand moet hier het geld verdienen. En als je het niet bevalt, schrijf je er later maar een boek over.

Ik heb me nooit voorgenomen om celibatair te leven - seks is ook inspiratie, maar het is weleens gebeurd dat ik me voornam op een avond niet in de verleiding te komen.

Wat is het verschil tussen monogaam en extreem monogaam?

Pepijn:

Het is misschien meer een gevoel. Er zijn inderdaad geen gradaties in monogamie; je bent het of niet.

Ik zal je advies over mijn zoon ter harte nemen; het voelt nu al als een fijn vooruitzicht om hem de schrijversestafettestok over te kunnen doen. Uiteindelijk is seks de nucleus van het leven en tegen het leven valt niet op te plannen. Mijn collega Olivier zei afgelopen week: ‘Je denkt dat je heel wat bent, maar je bent maar een druppel van iemand anders.’ Niet specifiek tegen mij overigens.

(wordt vervolgd)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden