COMMENTAARPeter Giesen

Nederlandse politici zouden een voorbeeld moeten nemen aan Merkel

Een tijdelijk en begrensd herstelfonds is een goed compromis tussen Noord en Zuid.

Bondskanselier Angela Merkel.Beeld Odd Andersen/AFP Pool/dpa

Een uitzonderlijke crisis vraagt om een uitzonderlijk plan, zeiden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron deze week. Ze presenteerden een plan voor een Europees herstelfonds van 500 miljard euro. De Europese Unie zal het geld lenen en als gift verstrekken aan landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis.

Het riekt naar de coronabonds waartegen Nederland en andere noordelijke landen zich steeds hebben verzet. Tot dusverre konden ze op de rugdekking van Duitsland rekenen. Nu Merkel is gedraaid, worden ze voor het blok gezet.

De Noord-Europese huiver voor het delen van schulden en risico’s is begrijpelijk. Daar staat tegenover dat de coronacrisis een uitzonderlijke gebeurtenis is, een crisis van een omvang die sinds de Tweede Wereldoorlog niet is voorgekomen. De eurozone en ook de Unie zelf kan uiteenrafelen als de rijkere Noord-Europese landen zich sneller herstellen van de crisis dan de zuidelijke landen die veel minder begrotingsruimte hebben. Dat is niet in het belang van Duitsland, en ook niet van Nederland. Als exportlanden profiteren ze van de interne Europese markt en de relatief lage koers van de euro. Bovendien is de Europese Unie hard nodig in een wereld die uiteenvalt in rivaliserende blokken. Daarom is een tijdelijk en begrensd herstelfonds een goed compromis tussen Noord en Zuid.

In de nationale parlementen zal het fonds tot heftige discussies leiden, niet in het minst in Nederland. ‘Tijden van crisis zijn tijden van strijd, tijden om voor een idee op te komen. Frankrijk en Duitsland komen nu op voor de Europese idee’, zei Merkel daarover. Nederlandse politici kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Te vaak praten zij over Europa als louter een kostenpost. Te weinig laten zij zien welke grote economische en geopolitieke belangen Nederland bij de Europese Unie heeft. Natuurlijk zijn de financiën belangrijk, maar zij mogen niet het zicht ontnemen op de historische dimensie van deze crisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden