Opinie

Nederlandse mannen zijn watjes

Vrouwen zouden aan een niet te stuiten opmars bezig zijn: de vrouw heerst. Journalist en schrijver Sytze van der Zee waagt dat te betwijfelen.

Teleurstelling bij de Nederlandse hockeyers na de gemiste shoot out tijdens de wedstrijd om de bronzen medaille Nederland-Duitsland. Beeld anp

De lezeressen en de feministisch angehauchte lezers van de Volkskrant moeten het stuk van Willem Vissers van afgelopen zaterdag over de niet te stuiten opmars van de leidende vrouw met rode oortjes hebben gelezen. Visser, normaal toch een gerespecteerde sportverslaggever, heeft namelijk in het wildeweg een aantal elementen genomen en die in de mixer gestopt, et voilà, twee pagina's vol ongerijmheden.

Onder de populistische kop: 'De vrouw heerst'. Hij sleept er van alles bij. Angela Merkel, die nota bene net bezig is haar partij in de afgrond te storten. Hillary Clinton, die ongetwijfeld bij gebrek aan beter zal worden gekozen. Christine Lagarde van het IMF, die binnenkort in Frankrijk wegens corruptie of iets van dien aard moet terechstaan. Theresa May, die nog maar moet aantonen of ze de Britten uit het slop kan halen.

In feite gaat het om niet meer dan golfbewegingen. In de afgelopen decennia hebben we ook tal van vrouwelijke regeringsleiders en presidenten gehad, om maar wat te noemen Margaret Thatcher, Indira Gandhi, Golda Meir, die ieder voor zich hun eigen oorlogje voerden. En het is natuurlijk heel mooi dat vrouwen oprukken in de verzorgende sectoren, zoals Visser schrijft, maar in de top van het bedrijfsleven en in de technische beroepen laten ze het vrijwel afweten.

Afgezien dan van een Nancy McKinstry van Wolters Kluwer die zichzelf sindsdien het hoogste salaris en de hoogste bonussen in Nederland heeft toebedacht. Even was er ook nog sprake van de opmars van vrouwen in de hoofdredactionele burelen, maar de enkele vrouw die het bij een krant tot hoofdredacteur heeft geschopt, heeft inmiddels het veld moeten ruimen.

Vissers haalt er de sportprestaties van de Nederlandse vrouwen in Rio de Janeiro bij, maar wat hij - waarschijnlijk onbedoeld - aantoont is dat de Nederlandse mannen simpelweg watjes zijn. Een tienkamper die al na één onderdeel opgeeft, een baanrenner die in ongeveer de eerste ronde van zijn fiets lazert, een springruiter die de tijd vergeet, een hockeyteam dat op de meest schlemielige wijze van een qua hockey Derde Wereldland als België verliest, een turner zonder discipline. En zo kan ik nog wel doorgaan.

Deze mannen zijn de zonen van moeders en de pupillen van onderwijzeressen die Nederlandse jongetjes niet de ruimte geven om zich te ontwikkelen en de dingen te doen die jongetjes plegen te doen. Want de medailles die de Nederlandse mannen niet hebben gewonnen, hebben andere mannen wel gewonnen. Vooral Amerikanen en Engelsen.

Wat Vissers ook vergeet te vermelden, is dat in grote delen van de wereld de vrouw nog altijd wordt onderdrukt, ook in Nederland. Hij moet maar even in de grote steden om zich heen kijken. Er is daarom geen enkele reden om nu opeens zo triomfantelijk te doen.

Sytze van der Zee is schrijver/journalist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.