'Nederlandse journalisten op Wolfsen-jacht'

Het zou revolutionair zijn om een andere kant te laten zien van burgemeester Aleid Wolfsen. Maar journalisten sluiten zich blijkbaar liever aan bij de massa. Dat stelt Bert van der Roest, raadslid voor de PvdA in Utrecht.

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen.Beeld anp

Verwachtingen van nieuwe voornemens komen vaak niet uit. De mens kan nu eenmaal slecht tegen grote veranderingen. Maar een nieuwe kans geven aan een burgemeester van een provinciestad zou toch voor journalisten mogelijk moeten zijn. Als ik de Volkskrant van zaterdag opensla valt mij de column van Peter Middendorp op, een matig narcist. Zou hij zich zelf daarmee bedoelen, wat een eerlijke ontboezeming zou dat zijn. Het blijkt op de burgemeester van Utrecht te slaan.

Op de maandag van het nieuwe jaar heeft Peter kennelijk niets beters te doen dan Utrechts stadsschouwburg te bezoeken om daar de toespraak van Aleid Wolfsen aan te horen. Die kan je op verschillende manieren verslaan. Ooit haalde ik bij mijn aantreden als raadslid Plato aan, die het verschil beschreef als je van het donker het licht ingaat of van het licht het donker. Middendorp heeft dus het laatste gedaan.

Hij moet hangen
Hij sluit zich daarbij aan bij een groeiende groep criticasters over Aleid. Het is al voorspeld door een journalist aan mij; deze man heeft een doodzonde begaan en hij zal moeten hangen. Onverstandig heeft Aleid Wolfsen in het eerste stadium van zijn burgemeesterschap zich tegenover een plaatselijk hoofdredacteur opgewonden over een stuk over zijn persoon waar hij voor plaatsing hoewel afgesproken geen zicht op had gekregen. De hoofdredacteur trok zijn conclusies daaruit en vernietigde de oplage.

Het plaatselijk journaille aangevuld met wat landelijke kopstukken stond op haar achterste benen. Hoewel de burgemeester afdaalde naar de schrijverskroeg en daar mea culpa betrachtte, is men dat nooit vergeten. Toen kwam het drama van het homostel in Leidsche Rijn. Ook daarin maakte de burgemeester waarschijnlijk wel verkeerde keuzes maar keuzes die in een stad als Den Haag niet zouden leiden tot een 'barbertje moet hangen'- sfeer. In Utrecht wel.

Zelfbeheersing
Middendorp ziet in de burgemeester op het podium een weggepeste homo die om genade smeekt. Het is maar welke kant je je eigen fantasie opstuurt. Moet je daarbij niet enig zelfbeheersing plachten al komt het in een column terecht?

Ondertussen staat de oppositie in Utrecht klaar om moord en brand te schreeuwen als er weer ergens iets fout is gegaan. Zo kon de burgemeester nog maar net de rellen vergeven worden van de FC Utrecht-(nep)supporters.

In mijn ogen schetst dit de toekomst, waarin de burgemeester steeds verder van de politie komt te staan en daar steeds vaker direct op wordt aangesproken. Het resultaat is in Utrecht al te zien; verscherpte veiligheidseisen waardoor het bijna onmogelijk wordt om bijvoorbeeld nog een evenement te organiseren.

Nadat het burgemeester-incident zelfs genoemd is in de Oudejaarsconference van Youp van 't Hek, gaan mensen als Middendorp ook Wolfsen te lijf.

Andere kant
Het zou revolutie zijn om een andere kant te schilderen van Aleid, namelijk de burgemeester die de criminaliteit te lijf gaat door bijvoorbeeld het sluiten van duistere kroegen of persoonlijk ouders in Kanaleneiland aanspreekt die hun kinderen 's avonds op straat laten spelen. Dit blijft een illusie omdat het ook voor journalisten prettiger voelt om je aan te sluiten bij de massa. Geen nieuwe kansen dus.

Bert van der Roest is Raadslid voor de PvdA in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden