OpinieKaalslag ambassades

‘Nederlander in buitenland de dupe’

Het zou het ministerie van Buitenlandse Zaken goed doen een cursus nationaliteitsrecht te volgen, betogen Hermie de Voer en Thomas van Houwelingen.

Hermie de Voer en Thomas van Houwelingen
De Nederlandse ambassade in Berlijn. Beeld Getty Images
De Nederlandse ambassade in Berlijn.Beeld Getty Images

Goed dat de Volkskrant aandacht besteedt aan de moeilijkheden die Nederlanders in het buitenland ondervinden bij het verlengen van hun paspoorten (Ten eerste, 29 mei). Lange reizen naar ambassades aan de andere kant van het land blijken geen uitzondering en,wranger nog, sommige Nederlanders besluiten het

Nederlanderschap maar op te geven omdat het simpelweg niet mogelijk is hun paspoort te verlengen. Allemaal door de bezuinigingen onder voormalig minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal. Het leverde de schatkist maar liefst 74 miljoen euro op, afgewenteld op onze Nederlanders in het buitenland. Ironisch dat de slogan op de website van het ministerie luidt: ‘Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich hard voor Nederlanders overal ter wereld’.

Dit probleem staat niet op zichzelf. Ook andere diensten van consulaten en ambassades schieten schromelijk tekort, zoals blijkt uit enkele voorbeelden uit onze praktijk.

Nederlandse nationaliteit verliezen

Als een consulair medewerker van mening is dat de paspoortaanvraag niet compleet is en je onverrichter zake terug naar huis stuurt om de ontbrekende stukken te achterhalen, loop je de gerede kans je Nederlandse nationaliteit te verliezen. Je moet namelijk binnen tien jaar een nieuw Nederlands paspoort in handen hebben wil je je Nederlandse nationaliteit behouden. Heb je dit niet, dan heeft dat ook automatisch tot gevolg dat je minderjarige kinderen geen Nederlanders meer zijn.

Het is onverkwikkelijk dat er in het Nederlandse nationaliteitsrecht geen reparatiemogelijkheid is. Op geen enkele manier kun je in dit soort situaties je Nederlandse nationaliteit op een eenvoudige manier terugkrijgen. Ondanks het rapport met een reeks aanbevelingen van de Nationale Ombudsman uit 2016 is er geen enkel zicht op verbetering van de uitvoering van de Nederlandse nationaliteitswetgeving in het buitenland. Ambtenaren zijn zich schijnbaar niet bewust van de verstrekkende gevolgen van onjuiste voorlichting.

Nog een voorbeeld van de consequenties van de kaalslag op ambassades en consulaten: de wijze van afnemen van het naturalisatie-examen dat noodzakelijk is om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen vanuit het buitenland. Het gaat dan bijvoorbeeld om echtgenoten van Nederlanders die in het buitenland wonen. Dit examen moet worden gedaan op een speciale laptop, die altijd mysterieus op reis is van het ene Nederlandse consulaat naar de andere Nederlandse ambassade.

Kosten

Daarvan zijn er, hou je vast, zes (zes!) op de hele wereld. Het gevolg is dat mensen soms een half jaar tot een jaar moeten wachten totdat de laptop is aangekomen op het juiste consulaat. En oh ja, het kost je ook nog eens 350 euro. Als het je dan is gelukt het naturalisatie-examen met goed resultaat af te leggen (beoordeling vindt plaats in Nederland door DUO) moet je nogmaals naar het consulaat reizen om het naturalisatieverzoek in te dienen. Kosten voor indienen van het naturalisatieverzoek bedragen 866 euro. Louter om het naturalisatieverzoek te kunnen indienen, ben je dus al meer dan 1.200 euro kwijt. Kosten voor alle rompslomp, zoals vliegtickets en hotelovernachtingen, die bij het twee keer naar de Nederlandse vertegenwoordiging reizen komen kijken, zijn nog niet meegerekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich dus allesbehalve hard voor Nederlanders en hun gezinnen overal ter wereld. Het maakt zich er met een jantje-van-leidenja vanaf. Het informeert zijn ambtenaren slecht, waardoor zij procedures op geheel eigen wijze interpreteren. Hiervan zijn Nederlanders of mensen die recht hebben op het Nederlanderschap de dupe. Tegenwoordig gebeurt het zelfs geregeld dat consulaire ambtenaren mensen naar ons kantoor doorverwijzen voor advies omdat zij de regels niet voldoende kennen. Hierdoor sponsort het ministerie onze bedrijfstak − waarvoor dank − maar het jaagt de Nederlanders overal ter wereld meer op kosten. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?

Overigens ligt deze problematiek onzes inziens niet aan de ambtenaren zelf. Een en ander heeft te maken met de bezuinigingen op het departement waardoor er te weinig middelen en mensen overblijven om goede voorlichting te geven aan Nederlanders ‘overal ter wereld’. Daar hebben wij iets op bedacht. Geheel belangeloos en kosteloos bieden wij een cursus nationaliteitsrecht voor beginners aan zodat ambtenaren wereldwijd onze Nederlanders van de juiste informatie en adviezen inzake de Nederlandse nationaliteit kunnen voorzien. Minister Blok, excellentie, ook u kunt ons schrijven, bellen of e-mailen voor een vrijblijvend consult.

Hermie de Voer en Thomas van Houwelingen zijn advocaat in het vreemdelingenrecht en nationaliteitsrecht bij Everaert Immigration Lawyers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden