Nederland moet zich distantiëren van vervolging activisten in Israël

Israël Nederland moet als vriend van Israel de noodklok luiden over de vervolging van activisten daar.

Benjamin Netanyahu en de Israelische minister van Justitie Ayelet Shaked Beeld EPA
Benjamin Netanyahu en de Israelische minister van Justitie Ayelet ShakedBeeld EPA

De toenemende internationale kritiek op de Israëlische bezetting van Palestijns gebied, met name op de dagelijkse schending van mensenrechten, blijft niet onopgemerkt. De Israëlische autoriteiten kunnen deze kritiek dan ook niet langer negeren, alleen geloven zij dat er niets mis is met de bezetting en geven de schuld aan de mensenrechtenorganisaties die de bezetting aan de kaak stellen.

Anno 2016 kent Israël een tot nu toe ongekende politieke vervolging van mensenrechtenactivisten. Het gaat hierbij om een gezamenlijke campagne van regering, parlement, justitie, politie en rechtse belangenorganisaties die erop gericht is iedereen die zich tegen de bezetting uitlaat de mond te snoeren en elke kritische activiteit in de kiem te smoren. Mensenrechtenactivisten worden in de publieke opinie als verraders afgeschilderd, en er wordt aan nieuwe wetgeving gewerkt die mensenrechten- organisaties zal beletten gelddonaties uit het buitenland te krijgen.

Galit Saporta is directeur van Gate48, kritische Israëli's in Nederland Beeld -
Galit Saporta is directeur van Gate48, kritische Israëli's in NederlandBeeld -

Op internet is een propagandafilmpje te zien van het inwonerscomité van de nederzettingen in Samaria. De film, die de financiering van mensenrechtenorganisaties door Europese instanties hekelt, eindigt met een beeld van een man aan de galg met daarbij de woorden: 'In jullie ogen zijn de Europeanen van nu misschien anders (dan die van vroeger), maar in hun ogen zijn jullie nog altijd dezelfde (Joden).'

In een andere propagandafilm worden linkse activisten feitelijk vogelvrij verklaard. Deze film opent met de woorden: 'Nog voordat de volgende terrorist je neersteekt, weet hij al dat Ishai Menuhin (mensenrechtenactivist), infiltrant van Nederland, hem wel zal beschermen tegen de (Israëlische) veiligheidsdienst.'

Deze in Israël zeer populaire films ondersteunen de wetsvoorstellen tegen mensenrechtenorganisaties en activisten. Een van deze wetsvoorstellen komt van minister van Justitie Ayelet Shaked, van de nationaal-religieuze partij Habayit Hayehudi. Shaked wil belangenorganisaties verplichten financiering door buitenlandse regeringen aan te geven. Ook wil ze activisten die voor hun werk in het parlement aanwezig zijn een badge laten dragen waarop aangegeven wordt dat zij een buitenlandse instantie vertegenwoordigen. Het voorstel is zodanig geformuleerd dat het uitsluitend voor linkse burgerorganisaties geldt.

Zondebok

Breaking the Silence, een organisatie die getuigenissen van Israëlische militairen over hun ervaringen in de bezette gebieden registreert, wordt door Israëlische politici van bijna alle politieke pluimage gebruikt als zondebok in de hoop de publieke opinie voor zich te winnen. De kritiek tegen deze organisatie betreft niet alleen de juistheid van de getuigenissen, maar ook dat deze ook in het Engels worden gepubliceerd, waardoor ze in het buitenland de aandacht trekken.

De afgelopen twee weken is de politieke vervolging van mensenrechtenactivisten in Israël verder geëscaleerd en ze vindt nu plaats onder bescherming van de wet. Zo zijn twee leden van Ta'ayush, een linkse Israëlisch-Palestijnse organisatie die zich voornamelijk inzet voor Palestijnen in Zuid Hebron, gearresteerd. Een Palestijnse onderzoeker van B'Tselem, het Israëlisch informatiecentrum voor mensenrechten in de bezette gebieden dat in 2009 de Geuzenpenning heeft ontvangen en in 2015 genomineerd was voor de Mensenrechtentulp, is eveneens aangehouden.

In al de gevallen is een publicatieverbod uitgevaardigd en mochten de arrestanten een week geen advocaat spreken. Het verbod op publicatie en rechtsbijstand doet vermoeden dat er geen directe aanleiding was tot de aanhoudingen en dat ze uitsluitend bedoeld zijn om af te schrikken en monden te snoeren. Zulke maatregelen horen bij duistere regimes, niet bij een staat die zichzelf als democratisch beschouwt. Ondertussen zijn al de verdachten voorlopig vrijgelaten wegens 'geen bewijs van misdaad'.

Het recente EU-besluit om duidelijk onderscheid te maken tussen Israël en de gebieden die het in 1967 heeft bezet, is ook het gevolg van het werk van de Israëlische activisten. Zij zijn al jaren bezig in Israël en daarbuiten bekendheid te geven aan wat er in de bezette gebieden onder Israëlisch militair bestuur gebeurt.

Nederland, dat het beschermen van mensenrechtenactivisten hoog in het vaandel heeft, hen jaarlijks prijzen toekent en hun organisaties financieel steunt, moet zich duidelijk uitspreken tegen de vervolging. Als vriend van Israël dient Nederland alle diplomatieke middelen in te zetten tegen deze kwalijke ontwikkelingen, die Israël verder doen afglijden op het hellende vlak dat tot het einde van de democratie zal leiden.

Galit Saporta is directeur van gate48, kritische Israëli's in Nederland.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden