Commentaar

'Nederland moet zich aansluiten bij oorlog tegen de Islamitische Staat'

Ondanks alle onzekerheden moet ook Nederland zich aansluiten bij de oorlog tegen de Islamitische Staat. Dat schrijft buitenlandredacteur Bert Lanting in het commentaar van de Volkskrant.

Een door de strijd tussen Koerden en IS-strijders verwoest huis in het noorden van Irak. Beeld reuters
Een door de strijd tussen Koerden en IS-strijders verwoest huis in het noorden van Irak.Beeld reuters

Na twee slepende oorlogen met een twijfelachtig resultaat zijn de Amerikanen huiverig geworden voor nieuwe militaire avonturen. Onder president Obama heeft de weerzin tegen nieuwe interventies zich ook stevig genesteld in het Witte Huis. Maar nu opent de omzichtige president toch de deur naar een nieuwe oorlog, tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De eerste schoten in het nieuwe conflict zijn al gelost, maar morgen onthult Obama zijn definitieve oorlogsplan. Obama denkt er drie jaar voor nodig te hebben om af te rekenen met de extremistische organisatie die met onthoofdingen en andere barbaarse methoden onder de vlag van de 'zuivere islam' angst zaait in het Midden-Oosten.

Zoals wel verwacht kan worden van een non-interventionist als Obama, hoopt hij de Amerikaanse rol te beperken tot luchtaanvallen. Het vechten op de grond laten de VS over aan hun bondgenoten: de Koerden, het Iraakse leger en hopelijk ook soennitische stammen. Het is een riskante strategie die alleen kans van slagen heeft als de sjiieten, de soennieten en de Koerden hun onderlinge geschillen opzijzetten om de gezamenlijke vijand te verslaan. Maar de komst van nieuwe Amerikaanse militairen zou waarschijnlijk veel weerstand oproepen.

Een goed teken is in ieder geval dat ook de Arabische landen eindelijk het gevaar van de radicale terreurgroep lijken te beseffen. Inmiddels hebben de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Saoedi-Arabië zich aangemeld bij de coalitie die de VS tegen IS op de been brengen.

Het zal moeilijk zijn de terreurgroep die inmiddels grote delen van Irak en Syrië in handen heeft weten te krijgen, te bedwingen. Vooral de Syrische poot van het 'kalifaat' vormt een probleem: met de strijd tegen IS spelen de VS bijna onvermijdelijk het bewind van president Assad in de kaart. De vraag is ook: wie springt er in het vacuüm als IS is verslagen?

Ondanks al deze onzekerheden is deze nieuwe oorlog noodzakelijk. Het wrede kalifaat blijkt een merkwaardige aantrekkingskracht te hebben op sommige moslims die zich verloren voelen in het Westen. Ook Nederland moet zich aansluiten bij de strijd tegen het ziekelijke virus dat zich ten onrechte 'Islamitische Staat' noemt.

Bert Lanting is buitenlandredacteur van de Volkskrant.

null Beeld reuters
Beeld reuters
De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld ap
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden