Commentaar Gazastrook

Nederland moet het buitensporige geweld van Israël sterker veroordelen en aandringen op de-escalatie

Palestijnse demonstranten zwaaien met Palestijnse vlaggen en vertrappen brandende foto's van president Donald Trump. Beeld ANP

De 70ste verjaardag van de staat Israël is deze week overschaduwd door het buitensporige geweld dat is gebruikt tegen Palestijnse betogers in de Gazastrook. Wereldwijd klonk kritiek op het Israëlische optreden, maar gevreesd moet worden dat het aan dovemansoren is bestemd. Israël zal zich eerder gesterkt voelen in zijn harde lijn dankzij de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

De symbolische verplaatsing van de Amerikaanse ambassade juist op de dag die door Palestijnen wordt herdacht als de Catastrofe – het moment dat zij 70 jaar geleden van hun geboortegrond zijn verdreven of gevlucht - kan niet anders gezien worden dan een provocatie. Onbedoeld of niet, hierdoor komt een oplossing voor het Israelisch-Palestijns conflict alleen maar verder buiten bereik.

Het mag duidelijk zijn dat niemand gebaat is bij de instandhouding van een impasse die de regio al decennia splijt. De gelatenheid of zelfs onverschilligheid waarmee de internationale gemeenschap reageert op de ontwikkelingen is daarom zorgelijk. Het kan niet zo zijn dat door de vervlogen hoop op een twee-statenoplossing Israël  kan wegkomen met  dodelijke repressie en agressieve nederzettingenpolitiek.  

De oproep van tweederde van de VN Veiligheidsraad om Israël alsnog te houden aan de resolutie die een einde maakt aan de illegale bouw van nederzettingen in Palestijnse gebieden , is daarom – hoe zwak ook - een positief signaal. Zolang Israël internationale afspraken aan zijn laars kan blijven lappen, blijft het Palestijnse gevoel van onrecht in stand waaraan Hamas zijn bestaansrecht ontleent om op zijn beurt weer een permanente bedreiging voor Israël te vormen. Aan deze vicieuze cirkel moet een einde komen.

De aandacht voor het Israëlisch-Palestijns conflict mag zijn verslapt door moedeloosheid en de chaos in de buurlanden, maar nu de oorlog in Syrië dreigt over te slaan naar Israël en Iran is het weer meer dan relevant. Om de gemoederen in de regio te bedaren moet het vredesproces weer op gang worden gebracht. Minister Blok zou er daarom goed aan doen om gehoor te geven aan de wens in de Tweede Kamer om het geweld in Israël sterker te veroordelen en aan te dringen op de-escalatie. Doorgaan met het voeden van de wanhoop en woede in Gaza werkt alleen maar averechts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.