OpinieCommentaar

Nederland mag de Britse aandeelhouders van Unilever dankbaar zijn

Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld ANP
Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.Beeld ANP

Nederland mag de Britse aandeelhouders van Unilever dankbaar zijn. Omdat zij een verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland niet zien zitten, kan het onzalige plan om de dividendbelasting af te schaffen eindelijk van tafel. Ook de coalitiepartijen kunnen opgelucht ademhalen. Eindelijk is er een mooi excuus om de maatregel die op het laatst niemand meer wilde – behalve de premier dan – van tafel te vegen.

Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever, geeft de schuld aan het Nederlandse politieke debat. Doordat er zoveel weerstand was, zouden zijn aandeelhouders kopschuw zijn geworden. Het is een armzalige poging de schuld af te schuiven. De bestuursvoorzitter die de afgelopen jaren werd geprezen vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid, toont hiermee bovendien een zorgwekkend dedain voor de democratie, waarin je een open discussie juist moet koesteren.

De Britse aandeelhouders maakten zich vooral zorgen over het feit dat het Unilever-aandeel uit de beursindex FTSE100 zou vallen en ze waren bang dat Unilever voor Nederland koos om zich beter te kunnen beschermen tegen vijandige overnames. Beide hebben een negatief effect op de waarde van de aandelen. Polman had dit kunnen zien aankomen, de schuld ligt dus vooral bij hemzelf.

Het kabinet moet nu gaan bedenken hoe de 2 miljard die de maatregel zou kosten, dan wel moet worden besteed. De roep om het te gebruiken voor het verhogen van de lonen in de publieke sector zal luid klinken, maar het is niet waarschijnlijk dat de VVD daarmee akkoord gaat. Die zal eisen dat het geld ten goede komt aan het bedrijfsleven.

De coalitiepartijen moeten in elk geval niet te veel luisteren naar de lobby van de grote bedrijven. Die hebben zich als gesprekspartners gediskwalificeerd door vurig te pleiten voor een dure maatregel die niet blijkt te werken. Er zijn goede redenen om het vestigingsklimaat in Nederland te verbeteren, maar dat moet je – zo is nu definitief gebleken – niet doen door de aandeelhouders te belonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden