CommentaarPete Hoekstra

Nederland mag best luisteren naar de Amerikaanse ambassadeur, maar hoeft niet te gehoorzamen

Pete HoekstraBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Na twee jaar in het Witte Huis is Donald Trump nog niet getemd. De diplomatieke mores zijn hem ongetwijfeld ingepeperd, maar zonder resultaat: hij blijft zeggen wat hij denkt en brengt daarmee zijn gesprekspartners telkens weer in verlegenheid. Sinds zijn ­afgezant Pete Hoekstra hier is neergestreken, is er ook voor onze eigen regering een nieuwe dimensie toegevoegd aan het diplomatieke verkeer.

Dat voltrekt zich opeens niet meer louter achter de schermen. Hoekstra streeft zijn wensen open en bloot na en wijst onvermoeibaar op de bondgenootschappelijke verplichtingen. Wie kritiek heeft op de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië, moet zelf maar eens in actie komen, was deze week zijn niet mis te verstane boodschap.

Militaire missies waren van oudsher beslissingen waarover uiterst voorzichtig werd gecommuniceerd. Daarachter schuilt de gedachte dat een onafhankelijk land zo’n missie op eigen gezag moet kunnen lanceren en verkopen aan de eigen bevolking. Hoekstra’s lak aan conventies zorgt daarom voor ergernis in kabinet en Kamer, maar dat is ook omdat hij een precair punt te pakken heeft. Na de eerste schrik dienen Nederland en de andere Europese bond­genoten zich toch ook af te vragen of zij inderdaad niet in ­gebreke blijven.

Een welwillende houding jegens militaire bijstand ter ­stabilisering van Syrië ligt voor de hand. De regio en Europa zijn gebaat bij vrede. Dat neemt niet weg dat Nederland ­terecht hecht aan een volwaardig mandaat van de Verenigde Naties. Hoekstra meent dat het mandaat volstaat waaronder Nederlandse F-16’s tot vorig jaar IS bestreden, maar dat is te vergezocht. Dat mandaat was immers al gekunsteld. Het vond z’n basis in een hulpverzoek van de Iraakse regering ­tegen IS-aanvallen vanuit Syrië. Dat was vijf jaar geleden nog te verdedigen, maar nu niet meer. Daarvoor is de situatie in Syrië te onoverzichtelijk en de kans op onverwachte wendingen te groot.

De Nederlandse hang naar een volkenrechtelijk kader bij militaire missies is zeer gegrond. Het voorkomt willekeur bij het ingrijpen in soevereine staten. Vooralsnog heeft ook Pete Hoekstra onvoldoende redenen aangereikt om daarvan in dit geval af te wijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden