Nederland kan zich geen ongelijkheid veroorloven

Wie deel wil uitmaken van de Nederlandse samenleving, moet daartoe ook in staat worden gesteld.

De werkloosheid onder migranten is aanhoudend hoog, hun positie op de arbeidsmarkt is verzwakt en de inkomensverschillen tussen migranten en autochtone Nederlanders zijn het laatste decennium licht toegenomen. Beeld thinkstock

Het vraagteken in de titel van het SCP-rapport Integratie in zicht?, over de positie van niet-westerse migranten in de Nederlandse samenleving, staat er niet voor niets: het beeld is verre van eenduidig. Enerzijds kopen Turkse en Marokkaanse Nederlanders steeds vaker een huis, wat volgens het SCP duidt op het ontstaan van een middenklasse onder migranten. Ze staan iets minder afwijzend tegenover westerse geloofsartikelen dan een jaar of vijftien geleden. Ze ondervinden minder vijandschap dan mocht worden gevreesd. En - last but not least - ze doen het beter op school en gaan vaker studeren.

Die verheugende ontwikkeling is echter bedrieglijk: vooralsnog heeft ze de kansen van niet-westerse migranten op de arbeidsmarkt niet vergroot. En dat draagt aanzienlijk bij aan de frustratie die velen - zelfs goed geïntegreerde Surinaamse Nederlanders - zeggen te voelen: met een mooi diploma op zak krijgen ze toch geen toegang tot de banen waarvoor ze zijn gekwalificeerd. De werkloosheid onder migranten is aanhoudend hoog, hun positie op de arbeidsmarkt is verzwakt en de inkomensverschillen tussen migranten en autochtone Nederlanders zijn het laatste decennium licht toegenomen.

De langdurige recessie van de laatste jaren zal daarbij ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. In tijden van crisis verkeren minderheden op de arbeidsmarkt in het nadeel. Mogelijk zal hun positie verbeteren nu de vraag naar arbeid weer toeneemt. Op die wetmatigheid mag echter niet blind worden vertrouwd. 'Toenemende integratie zou ook zichtbaar moeten zijn in verminderde afhankelijkheid van conjuncturele schommelingen', schrijft het SCP.

Discriminatie door werkgevers moet met kracht worden bestreden. Wie er blijk van heeft gegeven deel uit te willen maken van de Nederlandse samenleving, moet daartoe ook in staat worden gesteld. Als anoniem solliciteren daaraan bijdraagt, moet dat middel worden beproefd. Dat is de samenleving niet alleen verplicht aan mensen die hun inspanningen te vaak niet beloond zien, maar ook aan zichzelf. Het mag niet zo zijn dat onderwijs de ene bevolkingsgroep meer kansen verschaft dan de andere. Die ongelijkheid kan Nederland zich simpelweg niet veroorloven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden