Nederland is voortrekkersrol homorechten kwijt

Vandaag is het de Internationale Dag tegen de Homofobie. Het is onvoorstelbaar dat het nog steeds nodig is om homohaat te bestrijden. Helaas wordt dit onderwerp juist steeds actueler in Europa.

Een greep uit de krantenkoppen van de afgelopen maanden: ‘EU onderzoekt homodiscriminatie in Polen’, ‘Europees Parlement keurt homofobe wet Litouwen af’, ‘Reputatie Hongaars voorzitterschap onder vuur na verbod gaypride’.

Overal ter wereld worden homoseksuelen en transgenders nog dagelijks gediscrimineerd, mishandeld of vermoord. In meer dan tachtig landen is homoseksualiteit strafbaar. In zeven Afrikaanse en Arabische landen staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. Hieruit blijkt dat een Internationale dag tegen homohaat nog altijd keihard nodig is. Het is daarom van groot belang dat Nederland en de EU de kar blijven trekken in het bevorderen van de homo-emancipatie.

‘Verweggistan’
We moeten ons niet in slaap laten sussen door het idee dat homodiscriminatie zich alleen in 'Verweggistan' afspeelt. Ook in Europa is het nog niet vanzelfsprekend dat homo's uit de kast komen en hun rechten gewaarborgd zijn. Een van de grootste verworvenheden van de EU is dat 500 miljoen mensen zich vrij in Europa kunnen vestigen met behoud van hun rechten. Behalve homo's die getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben.

Als een getrouwd lesbisch stel verhuist kunnen zij hun opgebouwde pensioenrechten of de voogdij over hun kinderen verliezen, omdat hun relatie niet wordt erkend. Inmiddels kunnen homoparen trouwen in vijf lidstaten, en een samenlevingscontract sluiten in nog eens 14 Lidstaten. Het Kabinet Rutte-Verhagen moet daarom eisen dat die EU-lidstaten op zijn minst elkaars wetten erkennen, en zich in elk geval hard maken voor de rechten van in Nederland getrouwde echtparen.

Binnen de EU is homodiscriminatie alleen op de werkplek verboden. Het Europees Parlement heeft zich al drie jaar geleden uitgesproken voor een breder, algemeen discriminatieverbod. Echter, tot dusver blokkeren de nationale lidstaten de invoering van deze wet. Daardoor is er in een aantal landen, zoals Litouwen, nog steeds geen degelijke wettelijke bescherming tegen discriminatie en kan het dus gebeuren dat een homostel een hotelkamer geweigerd wordt. D66 dringt er bij de Nederlandse regering op aan om het initiatief te nemen om deze schandalige impasse te doorbreken.

Verstoppertje
Het Europees Parlement is vóór de bescherming van homoseksuelen en transgenders die naar Europa vluchten vanwege geweld en vervolging. Maar de lidstaten volgen elk hun eigen koers in het erkennen van homoseksualiteit en transgenderism als grond voor asiel. Zo stellen een aantal lidstaten (zoals ook Nederland, ten tijde van minister Verdonk) dat Iraanse homo's geen vervolging hoeven te vrezen als ze hun seksuele geaardheid in Iran verborgen houden. Homo's de kast in dwingen is een levensgevaarlijk spelletje 'verstoppertje spelen'.

Onderling hebben de lidstaten in de Raad echter een zwijgend herenakkoord over dit thema gesloten, en ook minister Leers weigert zijn collega's hierop aan te spreken. Het is onbegrijpelijk dat de EU, die prat gaat op een imago als bolwerk van democratie en gelijkheid, het signaal afgeeft dat mensen hun identiteit moeten verloochenen. Het is al helemaal niet uit te leggen dat Nederland zich hier niet tegen verzet.

In de jaren negentig had Nederland internationaal een voortrekkersrol in het bepleiten van homorechten. We waren een voorbeeldland, maar nu lijkt het alsof we genoegen nemen met een plaats in de achterhoede, terwijl andere EU Lidstaten de gidsrol overnemen, zoals Spanje. Het kabinet Rutte belooft in het regeerakkoord de emancipatie van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen te bevorderen. Laten we dit niet alleen achter de dijken doen, maar ook in Europa. Rutte, geef homofobie in de EU een rode kaart!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.