Column

Nederland is niet ziek, maar Wilders wel

Nederland is niet ziek, zei minister-president Rutte vrijdag. Hij reageerde op Geert Wilders, die eerder in een onsmakelijk filmpje had verklaard dat Nederland wel ziek is. Dit vanwege de veroordeling die hij vrijdagochtend voor de Amsterdamse rechtbank aan zijn broek had gekregen.

'De gratis pr-campagne is nog niet voorbij.' Beeld ap
'De gratis pr-campagne is nog niet voorbij.'Beeld ap

Het op drie na langstzittende lid van het 'nepparlement' werd door de 'neprechters' schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Wilders zag dat niet alleen als een signaal van ziekte, maar ook als een inperking van zijn vrijheid van meningsuiting: hij mag niet eens vragen stellen.

De vraag luidde destijds of we hier minder Marokkanen wilden, waarna een paar geselecteerde dombo's 'minder!' begonnen te schreeuwen. Hierop stelde Wilders niet nog een vraag, maar kwam hij met een antwoord: 'Dan gaan we dat regelen.' Die opmerking kwam vrijdag niet terug, terwijl ik me kan voorstellen dat juist die woorden bij veel Nederlanders van Marokkaanse komaf voor onrust zorgden: hóe zou Wilders dat dan gaan regelen? Wát had hij zoal in gedachten?

Volgens Wilders is hij slachtoffer geworden van een politiek proces, dat was bedoeld om af te rekenen 'met de leider van de grootste oppositiepartij'. In de eerste plaats is Wilders niet de leider van de grootste oppositiepartij, SP en CDA zijn groter. Vermoedelijk hebben de peilingen hem beneveld. En wanneer de 'multiculturele elite' met hem had willen afrekenen had ze wel wat slimmers mogen bedenken dan een proces dat Wilders alleen maar helpt om zijn afzichtelijke rol van held (van de vrijheid van meningsuiting) en slachtoffer (van de politieke elite) weer eens over het voetlicht te brengen.

Niet voor niks had advocaat Knoops het persbericht waarin hij hoger beroep aankondigde al klaarliggen - net als Wilders vermoedelijk zijn ondertitelde filmpje. De gratis pr-campagne is nog niet voorbij.

In de studio van de NOS zat gisteren strafrechtdeskundige Peter Tak. Hij had een keurige Burberry-das om. Zijn reactie was ingetogen en niet die van een lid van de multiculturele elite. Tak raakte pas geïrriteerd toen het ging over het dedain waarmee Wilders omgaat met de rechtstaat Nederland. Dat achtte Tak 'schandalig'. Dat is het ook, net zoals het schandalig is dat Wilders er maar mee weg blijft komen, ook bij een deel van de 'weldenkende klasse' die begripvol met de politicus blijft omgaan.

De rechtsstaat is het fundament van onze samenleving. Er laatdunkend over doen is domheid. Behalve wanneer een gekozen volksvertegenwoordiger zich daartoe verlaagt. Dan is het niet dom, maar gevaarlijk.

Je kunt het proces tegen Wilders onverstandig vinden zonder de rechtsstaat in twijfel te trekken. Wilders is niet veroordeeld door 'knettergekke' 'anti-PVV-rechters', maar door de onafhankelijke rechtspraak die optreedt namens ons, de burgers. Je moet die niet ondergraven, want dan sla je de weg in naar chaos en willekeur.

Ik vind Wilders' hetze tegen de rechtsstaat eng. Ik krijg koude rillingen van zijn gezwets over de vrijheid van meningsuiting - hij is leider van een partij waarin hij elke vrijheid van meningsuiting heeft uitgebannen. Wilders is een strijder voor de vrijheid van meningsuiting die de vrijheid van meningsuiting van andersdenkenden zal inperken zodra hij daartoe de macht heeft.

Nederland is niet ziek, maar Wilders wel. 'Samen gaan wij voor de overwinning', zei hij. Godverhoede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden