ColumnBert Wagendorp

Nederland is niet te klein voor de wolf, maar wel voor de idee van de Grote Boze Wolf

In de radiorubriek Stand.nl op NPO 1 luidde de debatstelling donderdag ‘Nederland is te klein voor de wolf’. Aanleiding waren berichten uit Noord-Brabant, waar een wolf nu al een tijdje huishoudt onder de schapenkuddes. De wolf heeft het vooral gemunt op de schapen van boer Jos Verhulst uit Hedikhuizen, die al een kwart van zijn kudde kwijt is. Boer Jos is dankzij de wolf nu een bekendheid, want als er in Nederland één dier moeiteloos publiciteit naar zichzelf en iedereen die erbij is betrokken toetrekt, dan is het de wolf.

Vermoedelijk gaat het om één wolf, die vanuit het noorden rustig de Maas is overgezwommen. Volgens kenners is het een lone wolf. De wolf is erg brutaal. Zo deinst hij er niet voor terug om achter koeien en paarden aan te gaan. Matineuze Heusdenaren zagen hem de afgelopen week om half zeven in de ochtend als de burgemeester zelf door het centrum van hun stadje kuieren.

De wolf in kwestie heeft veel sympathie verloren door het zinloos ombrengen van meer schapen dan strikt noodzakelijk. Daardoor vinden wij het nu een ‘abnormale wolf’ die klaar is voor de psychiater. Ook het doden van het veulentje Olav in Haarsteeg wordt hem in de schoenen geschoven (‘Er was alleen een voorpootje over’). Dat was een tactische fout van de wolf, met het verorberen van onze aaibare gezelschapsdieren graaft hij zijn eigen graf.

Bij Stand.nl vroeg Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt zich af hoe de wolf moet weten dat hij de schapen met rust moet laten. Dat kan de wolf inderdaad niet weten. Lelieveld pleitte voor wolfwerend raster rond de kudde met stroom erop, zodat de wolf zich kapotschrikt, de benen neemt en de jacht op everzwijnen en moeflons opent. Maar het wolfproof maken van Nederland zou volgens iemand van stichting No Wolves neerkomen op 800 miljoen euro – je voelt een nieuwe boerenmars op Den Haag al aankomen.

Ik hoopte nog dat iemand zou pleiten voor het van overheidswege aanstellen van honderden herders, maar dat gebeurde niet. Een van de inbellers opperde wel de inzet van de Anatolische herdershond, gespecialiseerde schapenbeschermers. Probleem daarbij is wel dat het gedomesticeerde schaap het verschil tussen een waakhond en een killerwolf niet meer kent (een vaak noodlottige eigenschap) en dan helemaal aan verwarring ten prooi valt.

Volgens de Drentse schapenhouder Gijsbert Six is inmiddels sprake van een tweedeling. Aan de ene kant de boeren die maatregelen nemen om hun dieren te beschermen tegen de wolf, aan de andere kant de boeren die de nieuwe realiteit nog niet hebben geaccepteerd en niet verder komen dan een pleidooi voor afknallen.

De weerstand tegen de wolf groeit. Het CDA-Kamerlid Maurits von Martels (zelf een koeienboer) eist ‘daadkracht’ van de regering, voor het te laat is en er ‘iets extreems gaat gebeuren’. Wat dat zou kunnen zijn liet hij in het midden, maar in Heusden houden ouders hun kinderen al binnen. Forum voor Democratie in Brabant wil de wolf zijn beschermde status afnemen, zodat er gericht kan worden geschoten of de wolf kan worden uitgezet.

Rond Heusden worden toch al overbezette boa’s ingezet om erop toe te zien dat boeren het recht niet in eigen hand nemen en een genadeloze klopjacht op de wolf openen. Daarover zouden ‘signalen’ zijn opgevangen.

Is Nederland te klein voor de wolf? Niet voor de wolf zelf, maar wel voor de idee van een Grote Boze wolf in onze aangeharkte dreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden