Opinie Wildplukregels

Nederland is een paddenstoelendictatuur, wie wil wildplukken nou verbieden?

Wie wildplukt komt in beweging, is zomaar een paar uur buiten en krijgt meer waardering voor groen. Wie wil dat nou verbieden? Helaas vindt het Staatsbosbeheer dat wildplukken niet mag.

Bramenplukster op het Zeeuwse platteland. Beeld Hollandse Hoogte

Mooie herinnering: aan de hand van je moeder (iemand anders mag ook), met een emmertje op zoek naar bramen. Wat een opwinding als je een struik vond die niemand nog ontdekt had: dikke, blauwe, zoete bramen. Veel in je mond en weinig in het emmertje, maar wat gaf dat!

Natuurlijk, de bovenste hingen te hoog, maar je moeder vertelde je dan dat die voor de vogels waren en de middelste voor de mensen. Daar kon je vrede mee hebben. De onderste kon je overigens beter laten zitten, er mocht eens een vos of hond overheen gepiest hebben.

Bramen zoeken: je was zomaar een paar uur buiten, je kon 's avonds je ogen bijna niet meer openhouden, maar wat gaven die drie potjes bramenjam op het aanrecht je een voldaan gevoel.

Van de bank af

Toen Barbara Peters en ik de boekjes Wildplukken, de alternatieve fruittuin en Wildplukken, eetbare bloemen en bladeren (KNNV Uitgeverij) schreven, was ons doel vooral om mensen van de bank af te krijgen, om ze te laten zien wat er allemaal voor leuks en lekkers in hun buurt, en soms vlak naast de voordeur, groeit en bloeit.

Eropuit, alleen of – nog leuker – met anderen. Wind door je haren, even nergens aan denken, genieten van vlinders, een konijntje dat weghupt en een merel die in een boomtop zit te fluiten en natuurlijk je bakje met vruchten voor de jam of gelei. Dat zijn dingen die je later als dierbare herinneringen koestert.

Peter Kouwenhoven is oud-hoofd groenvoorzieningen Lelystad.

Gelukkig (proef het sarcasme!) zijn er mensen, onder andere van Staatsbosbeheer, die vinden dat dat gepluk eigenlijk helemaal niet kan en mag. Ze hebben de wet er eens op nageslagen en ziedaar: het is een vorm van stropen en dus dient het bestraft te worden (met een bekeuring van 80 euro!).

Nou is die wet niet van vandaag of gisteren, hij dateert uit een grijs verleden. De tijden zijn veranderd maar blijkbaar niet bij Staatsbosbeheer. Misschien houdt de man niet van bramenjam, maar dan nog...

Ik heb er navraag naar gedaan. Het komt voor, en zeker in de bossen op de grens van Nederland en Duitsland, dat bijvoorbeeld paddenstoelen in flinke hoeveelheden geoogst worden. En soms duiken die ook nog eens op in een restaurant of zo. Foei!

Nu produceert één paddenstoel vele duizenden sporen (een soort zaadje) dus de kans dat door gepluk de paddenstoelen uitsterven bestaat niet. 'Maar als iedereen dat gaat doen...' Het is een beperkte groep en het wordt nooit 'iedereen'.

Bakje van de afhaalchinees

Er wordt beleid gemaakt (bij Staatsbosbeheer noemen ze dat vast ‘formuleren’) op basis van incidenten. ‘Natuurlijk’, zo sprak de SBB-man, ‘mag je voor eigen gebruik best wat plukken. Ga maar uit van een bakje van de afhaalchinees’.

Haal je nooit chinees, dan heb je er geen notie van hoe groot zo’n bakje is en dus hebben heel veel wildplukkers de afgelopen weken chinees gegeten. Wat de grootte betreft: daar zit nogal wat variatie in en dus kan men meten met zeker drie maten! Het wordt er allemaal niet duidelijker op.

Waarom wél wildplukken?

Over het bewegen en buiten zijn hebben we het al gehad. Wildplukken zorgt ervoor dat je groen meer gaat waarderen: je gaat geen planten vernielen waar je over een maand of wat lekkere dingen van kunt plukken.

Je kunt ervan uitgaan dat de aanleg en het beheer van het groen betaald worden met belastinggeld. Het minste dat je mag verwachten is dat je er dan ook ‘gebruik’ van mag maken.

Nog even en er verschijnen ook weer bordjes met ‘Verboden zich op het gazon te begeven’. Er is vast wel een wet waar dat in staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden