Lezersbrievenmaandag 13 januari

Nederland is een geweldig land voor vrouwen

De ingezonden lezersbrieven van maandag 13 januari.

Redactie
De pro-abortusactie van Dolle Mina in 1974. Beeld ANP
De pro-abortusactie van Dolle Mina in 1974.Beeld ANP

Brief van de dag

Graag geef ik een kleine aanvulling op het optimistische interview met Lilianne Ploumen (O&D, 10 januari). De eerste actie van Dolle Mina in januari 1970 was de bezetting van kasteel ­Nijenrode, het instituut waar ­indertijd alleen mannen werden opgeleid tot ‘handelsvertegenwoordiger, bankier of diplomaat’.

In de zomer van 1972 waren ook vrouwen daar welkom. Een van de vrouwen van die eerste lichting ging na haar studie bij de Amrobank werken. Toen zij in 1980 in verwachting was, werd ze min of meer gedwongen te stoppen met werken: parttime werken kon niet en ­er was evenmin goede kinder­opvang.

Ze was 30 en ontdekte dat zij helemaal geen pensioen had opgebouwd: bij de Amrobank begonnen mannen daar al op hun 21ste mee, vrouwen pas na hun 30ste.

Dit is allemaal veranderd. Ofschoon in de praktijk de situatie voor vrouwen nog steeds niet honderd procent ideaal is, laten dit soort voorbeelden zien hoe een nu onvoorstelbare ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in korte tijd is rechtgetrokken. 2020 is een prachtige tijd en Nederland is een geweldig land voor vrouwen om in te leven.

Annegreet van Bergen, auteur van Het goede Leven, Zutphen

The Industry

Lief van Gijsbert Kamer (V, 10 januari) om The Industry een Nederlandse band te noemen. Willem Smit, Arie van Vliet, Lena Hessels, Pip en Tender Blom, Jaap van der Velde, Marnix Visscher, Nederlandser kan het niet. Maar Nederlands? Geen woord. Ja, één titel : Makkum. Dat plaatsje in Friesland. Fries dus. En Ian Cleaver, de trompettist, heeft Engels in zijn naam, maar groeide op in A’dam Oud-West. Spreekt accentloos Nederlands. De zang? Niet echt accentloos Engels.

Misschien dat Kamer daarom volhoudt dat dit een Nederlandse band is? Ik ben benieuwd wat er met The ­Industry gebeurt als die vanuit hun Nederlandse ziel gingen schrijven en klinken, zoals hun Engelse voorbeelden uit hun Engelse ziel schrijven. De begeleidende muziek smaakt zeker naar meer. De naam mag van mij dan verder als De Industrie. Dat begrijpen ze ook buiten Nederland wel.

Jelle van Buuren, Enschede

AOW-recht

‘Het recht op een AOW-uitkering impliceert (…) niet dat een arbeidscontract (…) wordt beëindigd’, stelt Sander van Walsum (Commentaar, 10 januari) naar aanleiding van een rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Toch hoort dat wel zo: wie AOW ontvangt, dient te stoppen met werken. De AOW functioneerde aanvankelijk als een inkomensverzekering die de gevolgen van inkomstenderving bij ouderdom opvangt. Maar is geen inkomensderving omdat men doorwerkt, dan is het ook niet nodig de verzekering daarvoor aan te spreken. Wie doorwerkt hoort geen AOW te ontvangen.

De AOW-premie is een omslag­premie. De AOW-premie die alle (jongere) werkenden betalen komt direct ten goede alle mensen van (tot voor kort) 65 jaar of ouder. Dat kost elke (jongere) werkende zo’n 20 procent van het bruto-inkomen. Waarom moeten zij deze kosten opbrengen voor (oudere) werkenden? Het feit dat de oudere werknemer ­bovendien een lager belastingtarief betaalt over zijn inkomen en minder bijdraagt aan sociale premies vertroebelt ook nog eens de situatie op de arbeidsmarkt. Ik begrijp dat 30 procent van de AOW-gerechtigden tegenwoordig blijft werken. Dat willen ze zelf graag en daar is niets mis mee. Maar dan dienen zij wel af te zien van hun AOW-uitkering tot zij feitelijk stoppen met werken.

K.M. Bisschop, Zwaag

Borsten en ballen

‘Wat doet dat toch zeer’, is het eerste wat ze zegt bij de koffie. Mijn vrouw, (66) is naar het tweejaarlijkse borstkankeronderzoek geweest. Jaren geleden zag ik een documentaire waar de borst wordt ontzien en een beter resultaat wordt behaald. Dit onderzoek kon nog niet ingezet worden omdat het te duur was (vrouwen zijn pijn gewend, nietwaar). Als bij mannen elke twee jaar hun ballen onder een plaat platgedrukt werden en er was een andere pijnloze manier, was dat allang geregeld. Vrouwenemancipatie (Lilianne Ploumen, O&D, 10 januari), het is vaak nog ver weg. Vrouw, sta op en laat je niet piepelen.

Rob Adolfs, Skingen

Screening

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen boven de 45 jaar. PSA-screening leidt ertoe dat prostaatkankersterfte met 21 procent daalt, aldus de ERSPC-studie. (Wetenschap, 10 januari). Niettemin zijn er wetenschappers en artsen die liever ‘struisvogelen’. Dat belemmert het preventieve onderzoek en tijdige hulp. Als ervaringsdeskundige is mijn advies: vraag bij twijfel een PSA-screening. Ik was er gelukkig nog net op tijd bij en ben heel blij met het resultaat van de Da Vinci Robot.

Cor Onderwater, Smilde

Derde Wereldoorlog

Ingo Piepers weet al jaren dat in 2020 de Derde Wereldoorlog begint (Zaterdag, 10 januari), dankzij een wetenschappelijke analyse. Maar menselijk gedrag laat zich moeilijk voorspellen. Oud-officier Piepers moet oppassen dat hij zijn wetenschappelijke voorspelling als onvermijdelijke gebeurtenis gaat zien. In dat geval is hij een gevaar voor de wetenschap en ons ­allemaal geworden.

Kees de Jong, Utrecht

Verward

Wat was ik blij met de burger die 112 belde op een natte, donkere novembermiddag, over een verwarde man in het Kralingse Bos. Dat was mijn demente man: bij de verkeerde halte uitgestapt en uren door het bos gedwaald. Beller en zorgzame politie: zeer bedankt!

J. van de Stolpe-Heuff, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden