Lezersbrieven

Nederland gidsland? Dat klopt niet meer

De ingezonden lezersbrieven van maandag 1 februari.

Redactie
 Minister-president Mark Rutte en  bondskanselier Angela Merkel lopen langs de Hofvijver. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Minister-president Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel lopen langs de Hofvijver.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Brief van de dag

We mochten onszelf graag zien als gidsland. Met bovengemiddelde prestaties op het gebied van onder andere logistiek en distributie. Een kennisland. En hoge morele standaarden met een betrouwbare overheid. Dus konden we vanuit dit beeld soms met opgeheven vingertje naar het buitenland wijzen met verontwaardiging of goede adviezen. Want wij deden het allemaal beter. Een echt gidsland.

Het wordt tijd om dit zelfbeeld aan te passen. Het klopt niet meer. Bij het vaccineren tegen corona gingen we als bijna het laatste land van Europa van start. En na de start gaat het allemaal nog steeds heel traag.

Het beeld Nederland als kennisland. Het klopt niet meer. Onze privégegevens liggen na een coronatest op straat omdat de software niet deugt.

Dan het beeld van de betrouwbare overheid die zorgt voor haar inwoners. Het beeld klopt niet meer. Zie de toeslagenaffaire en ook daar de trage afhandeling.

Bij de klimaatdiscussie stond Nederland vooraan om de doelstellingen zo hoog mogelijk te krijgen. En te roepen dat de urgentie er is. Nederland als gidsland op dit terrein. Het beeld klopt niet meer. Als we kijken naar de uitvoering van de bescherming van ons klimaat bungelen we daar ook in de onderste regionen van Europa.

Het wordt tijd dat we ons zelfbeeld als gidsland laten vallen of op zijn minst aanpassen. Want het klopt niet meer. En we moeten niet gek opkijken als premier Rutte straks niet meer zo serieus genomen wordt in Europa.

Het is tijd voor bescheidenheid. En laten we dan tegelijk alle energie stoppen in het wel voor elkaar krijgen van urgente zaken. Het wordt tijd voor een nieuwe aanpak waarin we echt laten zien dat we het nog steeds kunnen!

Het wordt een hele uitdaging.

Hans van Nijnatten, Almere

Tata Steel

Het voortbestaan van Tata Steel IJmuiden staat op de tocht doordat het Zweedse bedrijf SSAB de overnameplannen heeft afgeblazen. De reden is dat de verduurzaming van Tata hen teveel geld zou kosten.

Vragen aan de regering: Is Tata belangrijk voor onze economie? Levert Tata veel werkgelegenheid, zeker als je alle nevenindustrieën en toeleveringsbedrijven meerekent? Is het de regering ernst om alles te doen om de verduurzaming van de industrie in Nederland te stimuleren?

Als het antwoord ‘Ja’ is, dan heb ik, met de KLM als voorbeeld, een vermoeden hoe de regering op deze toekomstdreiging voor Tata zal reageren. Daar komt bij, dat het in het geval van Tata gaat om geld wat gebruikt zou gaan worden voor verduurzaming. Bij de KLM gaat het om miljarden steungeld om het vliegverkeer op gang te houden.

Ik zou het wel weten.

Piet Paree, Santpoort Noord

Datalek

Bij de GGD’s ging er het afgelopen jaar veel mis. Te veel eigenlijk. Nu is er weer een hoop gedonder over een gigantisch datalek. Terwijl de GGD’s al zolang ervaring hebben met testen, namelijk op de soa-poli. Al die jaren dat ik daar kom - en ik ben er vaker geweest dan me lief is - ben ik keurig getest op soa.

Qua data houden ze het op de poli simpel. Een naam, telefoonnummer en emailadres is voldoende. Meer is niet nodig om de testpersoon aan zijn uitslag te koppelen, want daar gaat het toch om. Dus geen burgerservicenummer of paspoort. Allemaal overbodig.

Waarom, zou ik wel eens willen weten, is dat systeem niet gebruikt voor de covidtesten?

Marty van Kerkhof, Diemen

Koppen tellen

Sinds de recente restyling hebben de koppen in de Volkskrant verontrustende lengtes gekregen. Zo las ik op 25 januari de zeventien woorden tellende kop Jongeren met een afgebroken opleiding krijgen bij The Young Digitals de kans zich te scholen in onlinemarketing. Dat record hield slechts drie dagen stand want op 28 januari ging een koppenmaker daar met Het komt haast nooit voor dat een werk van Botticelli wordt geveild, maar vandaag gebeurt het bij Sotheby’s alweer overheen: maar liefst achttien woorden.

Daar bleef het niet bij. Op 30 januari nam Weg uit de lockdown, scholen open: het kabinet wil graag perspectief bieden. Maar het OMT is eerst aan zet met 19 woorden de koppositie over. Even koppen snellen is er met deze lengtes niet meer bij.

Is hier sprake van een wedstrijd bij jullie koppenmakers of is er wat anders aan de hand? Benieuwd of vandaag de twintig wordt gepasseerd.

Hugo Hoes, Amsterdam

Goed geïnformeerd

Volgens de Edelman Trust Monitor 2021 is het vertrouwen in media, regering en bedrijfsleven in deze pandemie toegenomen. Wel is er een groeiende vertrouwenskloof tussen het ‘goed geïnformeerde’ deel van de bevolking en ‘de rest’.

Nu vraag ik mijzelf af: ik heb zeer zeker weinig vertrouwen in de aanpak van de regering en media. Ik beschouw mijzelf als zéér goed geïnformeerd, nieuwsgierig en betrokken. Informeer me ook over de kritische geluiden over de maatregelen aanpak en media-aanpak. Ben ik volgens dit onderzoek goed geïnformeerd of behoor ik tot ‘de rest’?

Of, en dat mag ik hopen, is er ook nog een goed geïnformeerde rest?

Franck Verhoeks, Riom-es-Montagnes (Frankrijk)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden