Nederland als veilige haven: waarom nationale trots gepast is

Het is in om nationalisme negatief te duiden, maar Nederland mag trots zijn op zijn nationale identiteit.

Siep De Haan
Gay Pride Amsterdam Beeld Guus Dubbelman
Gay Pride AmsterdamBeeld Guus Dubbelman

Nationale identiteit definieert en onderscheidt een land, vormt het dna van een land. Daarnaast vormt onze nationale identiteit ook een veilige haven. Veiligheid en respect voor de eigen inwoners en vooral ook voor al diegenen die onze hulp zo hard nodig hebben. Een veilige haven voor mensen die hun eigen land zijn ontvlucht vanwege geweld en onderdrukking, juist zij moeten zich bij ons veilig kunnen voelen, juist voor hen moeten we een voorbeeld zijn. Daarvoor is het belangrijk dat wij een maatschappij opbouwen die de kernwaarden van respect, tolerantie en veiligheid actief uitdraagt en verheft tot eigen identiteit.

Nederland en zijn bewoners hebben alleen al om deze reden de plicht om onze veilige haven in stand te houden en te onderhouden. Tolerantie, vrijheid van godsdienst en meningsuiting zijn geen waarden die een land automatisch verwerft, het zijn kernwaarden waarvoor vaak strijd is geleverd.

Cultureel succes

Het boek Made in Europe van Pieter Steinz is een bestseller. In het boek wordt de identiteit van Europa gedefinieerd aan de hand van de kunst die ons verbindt. Het is de kunst die het Europese dna vormt tot een onderscheidend werelddeel. En dit geldt ook voor Nederland. De Amsterdamse musea zijn succesvol, Toneelgroep Amsterdam, onze Nationale Opera en Ballet, het Concertgebouw - zij behoren alle, wereldwijd gezien, tot de top van de universele culturele waarden. De identiteit van een land ontstaat door een optelsom van culturele kernwaarden en zeldzaam talentvolle personen.

De Nederlandse identiteit wordt gevormd, naast tulpen en kaas, door onze gedeelde geschiedenis, de christelijk humanistische beginselen, architectuur, het koningshuis en een unieke sociaal zorgstelsel. Onze identiteit is ontstaan door wereldberoemde auteurs als Vondel en Anne Frank, geleerde denkers als Erasmus en Spinoza. Schilders als Rembrandt en Van Gogh bewijzen dat Nederland bestaat uit unieke talenten, die samen het cultureel dna van ons kleine landje definiëren.

Kernwaarden

De historische Amsterdamse grachtengordel, de Zaanse Schans, architecten Cuypers en Dudok, zij allen bepalen onze identiteit, evenals sporters als Johan Cruijff en Epke Zonderland. Nederland, voor de helft onder NAP gelegen, onderscheidt zich met Oosterscheldewerken, ons watermanagement trekt wereldwijd belangstelling. Tulpen, molens en kaas zijn al jaren vertrouwde brands en daarnaast ontwikkelden we nieuwe exportartikelen, zoals onze muziekindustrie met dance en dj's.

Naast deze concrete en fysieke kernwaarden ontwikkelden we ook maatschappelijk relevante en morele kernwaarden. De openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen is een echt Nederlandse uitvinding, waarvoor Henk Krol meer dan tien jaar keihard heeft gestreden. Wereldwijd is ons homohuwelijk veelvuldig gekopieerd. Zelfs de conservatieve Verenigde Staten hebben, tijdens het presidentschap van Barack Obama, met hulp van het Hooggerechtshof, 'ons homohuwelijk' in eigen wetten ingebed en opgenomen.

Respect

Alleen al in Amsterdam leven we met meer dan 190 verschillende nationaliteiten respectvol samen in een stadsprovincie die ons uniek maakt. Het liberale en zich verheffende Amsterdam is daarmee een voorbeeld voor vele andere Europese en Amerikaanse steden, een stad waarin een grote diverse stadsbevolking harmonieus samenleeft. Onze succesvolle culturele demografie is opgebouwd met hulp van een grotendeels democratische, liberale en respectvolle bevolking.

Dit alles bepaalt onze kernwaarden en identiteit en daar mogen we trots op zijn. Hetzelfde geldt voor onze zwaar bevochten rechten voor vrouwen en homo's. Die identiteit van tolerantie en openheid moeten we uitbouwen, onderhouden en bewaken. We zijn daarmee een inspirerend voorbeeld voor vele andere volkeren en landen.

Siep de Haan is bedenker en oud-organisator van de Amsterdam Gay Pride

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden