ingezonden brieven

Nazaten van slavernij bepalen zelf wel wat ze daarbij voelen

Dit zijn de lezersbrieven van donderdag 1 juli.

Brief van de dag: Lees nazaten van slavernij niet de les

Koning Willem-Alexander bij de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. Beeld Brunopress
Koning Willem-Alexander bij de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum.Beeld Brunopress

Als reactie op de discussie die ontstond na het opiniestuk van Piet Emmer (O&D, 23/6), betoogt Niek Pas in zijn lezersbrief (O&D, 29/6): ‘Anno 2021 in Nederland met droge ogen durven beweren nog de naweeën te voelen van wat verre voorouders is aangedaan, is pas arrogant.’

Ik weet niet of Pas historicus is of niet, in ieder geval ontbreekt bij hem enig historisch besef. De slavernijperiode is geen afgesloten tijdperk. Voor het merendeel der Nederlandse koloniën geldt dat er een doorgaande lijn is van slavernij, werken onder staatstoezicht en daarna de periode van contractarbeid, nog nawerkend in allerlei vormen van discriminatie op grond van huidskleur. Dat zijn geen subjectieve ressentimenten, maar ook objectief vast te stellen feiten. Zoals verschillen tussen het strafrecht van Suriname en dat van Nederland.

Dat Pas vaststelt wat nazaten van slaven mogen voelen, is pas echte arrogantie.

Jacob van der Burg, Heerenveen

Eén dorpje

Vaccinatiegraad in heel Nederland hoog... (Ten eerste, 30/6, pagina 5). Heel Nederland? Nee, één klein dorpje blijft dapper weerstand bieden.

Pascalle van Loo, Zeist

Lerarentekort

Er dreigt een schrijnend lerarentekort in het basisonderwijs in de grote steden. Er wordt een aantal problemen genoemd, waar waarschijnlijk wel een zak geld voor vrijgemaakt wordt.

Maar één grote oorzaak kom ik nergens in de berichtgeving tegen: het hopeloze woningtekort. Ook voor leraren die best wel in deze grote steden zouden willen werken is het járen wachten op een woning. Welke leraar wil en kán dat? Overheid, kijk ook eens of er een speciale regeling voor huisvesting voor leraren gemaakt kan worden.

Jolande Kalkman, Hoofddorp

Moreel kompas

‘Dilemmasessies’ en ‘moresprudentie’, kreten uit de Verslaggeverscolumn die Margriet Oostveen schreef (Ten eerste, 30/6) over een opmerking van Sywert van Lienden. Die opmerkte dat hij een ‘moreel kompas’ had laten opstellen.

En jawel, alweer een gat in de markt, waar lieden in duiken met cursussen tegen een uurtarief dat ongetwijfeld niet al te bescheiden is, ‘kompasconsultants’ die net als Van Lienden hun morele besef uit boekjes halen.

Nu ben ik al wat ouder en zeker niet meer bij de tijd, maar heette zoiets vroeger niet gewoon ‘opvoeding’, belangeloos aangeleverd door types die toentertijd bekend stonden als ‘ouders’?

Koos Tiemersma, Drachten

Feminicide

Hierbij reageer ik op de lezersbrief van Agnes van der Pol (O&D, 30/6). Vooropgesteld: wat Valérie Barcot is overkomen is erg, zij had nooit één dag in de gevangenis moeten doorbrengen en bij de haar opgelegde straf kunnen veel vraagtekens gezet worden. En elke feminicide is er één te veel. Maar om, zoals Agnes van der Pol doet, president Macron op één lijn te stellen met de Hongaarse premier Orbán vanwege de Franse toppositie in de roemloze statistieken betreffende feminicide... Niet dat Macron mijn favoriet is, maar volgens de site van het European Data Journalism Network ontlopen de cijfers van Nederland en Frankrijk elkaar niet noemenswaardig, en zijn beide landen niet de landen waar feminicide het meest voorkomt.

Andere Europese landen, waaronder Duitsland, hebben in dezen niet een goede positie om Macron iets te verwijten, zo lijkt het. Dat er op het gebied van feminicide nog veel werk te verrichten valt, staat wél vast.

Ewoud Kortenhoff, Rochemaure (Frankrijk)

Blote buiken

Vijftien jaar geleden was het voor jongeren ook ‘blotebuikentijd’. Het stoorde mij dat mijn dochter zo naar school wilde. Het mocht niet van ons dus deed ze er een vestje overheen en het op school weer uit, hoorde ik later. Ik heb haar verteld dat er kleding is voor verscheidene doeleinden. Blote buik op camping en strand en gewone kleding voor op school en straat. Ze ging toch ook niet in bikini op de fiets? En naar het galafeest van school?

Het speet mij dat school geen regels stelde. Dat had veel discussies gescheeld. Dat betekent echt niet dat alles hooggesloten en lang moet. Maar voor iedere gelegenheid is er andere kleding. Mijn idee: scholen, praat erover met de jeugd.

José Elferink-Elschot, Amersfoort

Beschaafd debat

Bert Wagendorp (Ten eerste, 30/6) heeft gelijk dat de beschaafde toon die Sigrid Kaag bepleit (O&D, 29/6) niet altijd werkt in de Nederlandse politiek. Verlaag je toch naar het peil van de ‘treiteraars’ – de moslimbashers, de journalistenschelders en de vrouwenhaters!

Michelle Obama zei: if they go low, we go high. Wagendorps gelijk heeft de kleur van mannenpraat.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden