Opinie

NAVO, neem stelling tegen Trumps ondemocratische praat

De Europese NAVO-partners moeten stelling nemen tegen de ondemocratische neigingen van Trump.

Trump noemde de pers 'de vijand van het volk'. Beeld epa

Een gemeenschappelijke vijand - de Sovjet-Unie - en gedeelde waarden - vrijheid en democratie - hielden de NAVO tientallen jaren bijeen, maar het is nu een vriend die onrust zaait in het bondgenootschap: Amerika onder president Trump.

Al maanden heerst er onrust onder de bondgenoten aan deze kant van de oceaan als gevolg van de neerbuigende uitlatingen van Trump over de NAVO. Wat de andere NAVO-landen vooral zorgen baarde was dat hij de onderlinge veiligheidsgarantie op losse schroeven leek te willen zetten.

Tot opluchting van de Europese lidstaten hebben Trumps minister van Defensie James Mattis en vicepresident Mike Pence de afgelopen dagen verzekerd dat Amerika's steun aan het bondgenootschap onwrikbaar is. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan: de Europese partners moeten hun defensiebijdragen snel en flink opvoeren.

Helemaal onredelijk is de eis van de nieuwe Amerikaanse regering niet: de VS dragen een onevenredig groot deel van de kosten van de NAVO. Maar de ultimatieve toon waarop de gezanten van Trump hun eisen presenteerden, voorspelt weinig goeds voor de sfeer binnen het bondgenootschap.

Daarbij komt dat niet iedereen er helemaal van overtuigd is dat vicepresident Pence namens zijn wispelturige baas spreekt. Trump heeft zelf nogal afbreuk gedaan aan de statuur van Pence door twee weken voor zijn vicepresident geheim te houden dat zijn inmiddels afgetreden nationale veiligheidsadviseur tegen hem had gelogen.

De onrust wordt ook gevoed door de machtsgreep binnen het Witte Huis door een groep ideologische scherpslijpers onder leiding van de gewezen ultrarechtse Breitbart-baas Steve Bannon. Maar het is vooral de toon die Trump thuis aanslaat die frictie binnen het bondgenootschap veroorzaakt. Volkomen terecht maken veel Europese leiders zich zorgen over de ongehoord felle campagne die Trump voert tegen de liberale pers, die hij zelfs als 'vijanden van het volk' bestempelt.

Tegen dergelijke ondemocratische neigingen moeten de Europese NAVO-partners openlijk stelling nemen. Dit zijn niet de waarden die de NAVO bijeenhouden.

Ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Frankrijk, Rusland en Duitsland in München. Beeld afp

Lees hier meer over de veiligheidsconferentie in München

Lavrov roept op tot post-westerse wereldorde: 'Tijd dat westerse landen alles besluiten is voorbij'
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de hoop uitgesproken dat er een 'post-westerse wereldorde' ontstaat, 'waarin de soevereiniteit van ieder land gerespecteerd wordt'. De tijd dat westerse landen alles besluiten is voorbij, aldus Lavrov.

Vicepresident Pence op veiligheidsconferentie: 'Ik kom om steun voor NAVO te betuigen'
Amerika is en blijft Europa's grootste bondgenoot en zal zijn defensie versterken om 'met alle dreigingen' af te rekenen. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Michael Pence zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in München.

Wat blijft over van hechte band tussen Amerika en Europa?
Die vraag staat dit weekend centraal als politici uit oost en west elkaar ontmoeten op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden