Natuurmonumenten moet eerlijker zijn

De ingezonden brieven van zaterdag 28 januari.

Redactie
De directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel in 2013. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel in 2013.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Natuurmonumenten moet eerlijker met feiten omgaan

De directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel heeft groot gelijk als hij zegt dat Nederland veel van zijn mooie vergezichten dreigt te verliezen (O&D, 25 januari).

Eén van de belangrijkste oorzaken voor dat verlies noemt hij echter niet: de tomeloze en onstuitbare groei van het aantal windturbines, dat overal, maar vooral in het westen, veel prachtige vergezichten totaal verpest.

Wat me zeer geërgerd heeft, is dat dit onderwerp ook totaal niet ter sprake kwam bij de actie 'Bescherm de Kust' van Natuurmonumenten. Ik ben het er helemaal mee eens dat de strandbebouwing wordt afgeremd: ook bij mij in Castricum is de door de gemeente gefaciliteerde diarree van strandhuisjes amper te stuiten.

Loop je daar wat verder, dan heb je nog wél een mooi leeg strand. Maar geen lege zee. De horizon wordt al danig ontsierd door het windmolenpark 'Egmond aan Zee'. Maar ja, nu kun je er nog langs kijken. Maar als alle boze plannen doorgaan, binnenkort niet meer. Dan is de hele horizon een dreigend hekwerk van turbines. Tenzij het mist natuurlijk.

Ik begrijp het wel; omdat die turbines schone energie opleveren, moeten we ze accepteren: dat bedoelt Van den Tweel. Maar heb het dan niet over strandbebouwing die de vergezichten ontsiert, want die stelt niets voor vergeleken met het volledig verknalde uitzicht op zee. Je zou dat in elk geval moeten benoemen.

Ik zie trouwens niet in waarom we niet een mooie,veilige kerncentrale bouwen en die ellendige turbines omhakken. In Frankrijk kan dat ook en volgens mij staat in de hele Middellandse Zee geen enkel rotorblad.

Overigens, ik zal niet zo flauw zijn mijn lidmaatschap van Natuurmonumenten op te zeggen: ik vind alleen dat ze daar eerlijker met de feiten moeten omgaan.

Jan Jacob Commijs, Castricum

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lezersbrieven Ard van der Steur

Ard van der Steur is afgetreden. In een aantal scherpe, kritische brieven hekelen Volkskrantlezers de gang van zaken rond zijn aftreden.

De 50Plusbeurs in Utrecht. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De 50Plusbeurs in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ruitjeshemden

Wat een geweldige foto van Marcel van den Bergh, 50Plusbeursgangers bij het artikel over de pensioenfondsen (Economie, 27 januari (+)). Mijn man wordt in een kledingwinkel altijd als een magneet naar het rek overhemden met ruitje getrokken. Ik kom nooit verder dan 'mwah, doe maar niet'. Nu hoef ik alleen maar deze foto op zijn kledingkast te hangen! Discussie gesloten.

Alie Koster, Leiden

Overvolle treinen

Mensen ergeren zich aan de overvolle treinen in de piektijden. Dat is begrijpelijk, maar niet als je doordenkt. Het is technisch geen probleem om in de spits meer of langere treinen te laten lopen, waardoor het tekort minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Het probleem is alleen dat buiten de spits die treinen en het extra personeel niet nodig zijn. Daar zijn flinke kosten mee gemoeid. Als de treinreiziger bereid is die meerkosten op te brengen via verhoging van de kosten van de treinkaartjes is het probleem opgelost. Men mag aannemen dat de NS echt wel naar een soort evenwicht heeft gezocht tussen meer treinen in de piektijden en verantwoorde verhoging van de kosten van de treinkaartjes.

Ik erger mij daarom aan mensen zoals Stef Smit van ConsumentenClaim (Ten eerste, 27 januari), die alles willen maar er niet voor willen betalen, zodat zij kunnen zitten in de spits. Hij weet drommels goed dat het financieel niet goed mogelijk is zoveel treinen in te zetten in de spits dat alle reizigers kunnen zitten. Het gaat hem alleen om geldclaims.

H. Oosterhuis, Beekbergen

Bommen die niet kwamen

Arnon Grunberg wijst in zijn Voetnoot van 23 januari (+) op de noodzaak de Holocaust (met als symbool Auschwitz) te blijven herdenken. Het is zinvol te verwijzen naar de recente documentaire van Gisela Mallant Het spoor naar Auschwitz. Daarin gaat ze in op de klemmende vraag waarom de geallieerden Auschwitz niet bombardeerden.

Ondanks verzoeken aan de Amerikaanse en Britse autoriteiten van de Poolse regering in ballingschap, joodse organisaties en ontsnapte gevangenen uit het concentratiekamp.

In voorjaar 1944 voerde de Amerikaanse luchtmacht verkenningsvluchten uit ter voorbereiding van het bombarderen van de nabijgelegen installaties van IG Farben. Foto's lieten duidelijke beelden zien van de gaskamers, transport vanaf de aankomstperrons en van een groep mensen op weg naar de crematoria. In totaal werden van juli tot december 1944 achttien luchtaanvallen uitgevoerd in de regio rond Auschwitz.

Een Auschwitz-ooggetuige van een bombardement, de toen 16-jarige Gerhard Durlacher, schrijft in zijn boek Strepen aan de hemel: 'De paar bommen op Birkenau brachten ons even in de waan dat de crematoria getroffen waren, het enige wat restte was de ontgoocheling, hadden ze ons vergeten, daarbuiten, daarboven?' Nee, ze wisten het wel, maar ze wilden niet.

Wout Buitelaar, Amsterdam

Leve 50-plussers

Als Volkskrant-lezer en vitale vrouw van 56 erger ik me enorm aan het beeld dat in onze maatschappij geschetst wordt van de 50-plusser. Dat beeld is gebaseerd op dat van de 50-plusser van minimaal een halve eeuw geleden, een inmiddels volstrekt achterhaald beeld.

We hebben een politieke partij die mijn leeftijdsgroep in haar naam voert, woningen voor 50-plussers, computercursussen voor dezelfde doelgroep, kortingen voor 50-plussers en op vrijdag 27 januari een foto in de krant gemaakt op de 50Plusbeurs in Utrecht, waarop naar mijn idee zeker 50-plussers te zien zijn, maar dan toch allen minimaal de 60 of 70 gepasseerd. Fijn toch, al die extra voorzieningen en hulpmiddelen voor die arme oudere van 50-plus.

Schei toch uit! Ik ben een 50-plusser die midden in het leven staat, een drukke baan heeft, prima met digitale middelen kan omgaan en geen enkele aanleiding ziet om te gaan wonen in een wooncomplex samen met andere ouderen van 50-plus of in een geblokte blouse door de week (want hard aan het werk) een 50Plusbeurs te bezoeken. Ik weet me omringd met mijn type leeftijdsgenoten, allen vitaal en dynamisch bewegend in onze maatschappij. Hou toch op met die achterhaalde term 50-plus! Ik mag nog werken tot mijn 67ste, daarna mag je mij en mijn leeftijdsgenoten tot de doelgroep van alles wat nu 50-plus genoemd wordt rekenen, maar dan alsjeblieft wel als 65-plus.

Yvonne van Elten, Hengelo

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) krijgt een rondleiding op een melkveebedrijf. Beeld ap
Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) krijgt een rondleiding op een melkveebedrijf.Beeld ap

Minder vlees

Martijn van Dam (PvdA), staatssecretaris van Economische Zaken, ziet niet het nut van heffing op vlees (Ten eerste, 26 januari). Blijkbaar vergeet hij even hoe groot de schade voor onze planeet als gevolg van het huidige consumptiegedrag is. Ik denk dat je elke stap die je nu kunt zetten moet doen, een heffing zal de consumptie zeker verminderen. Bovendien is minder goedkoop en bewerkt vlees eten ook beter voor je gezondheid.

Henk Hilstra, Texel

Martelen

De Washington Post heeft beslag kunnen leggen op een conceptdecreet van Trump om de martelgevangenissen van Bush jr. weer volledig in ere te herstellen (Ten eerste, 26 januari). Het Witte Huis liet daarop weten dat het 'geen officieel document' betreft. Nadat afgelopen weekend een woordvoerder van de Amerikaanse president heeft laten weten het woord leugens liever te vervangen door 'alternatieve feiten', hou je je hart vast.

Als je dat volgt, luidt de vertaling: 'Het document bestaat, maar de inhoud ervan gaat je geen fuck aan. En omdat het om extreem onfrisse praktijken gaat, spreken we liever van het heel neutraal klinkende niet-officieel document. Punt uit.' Ik vrees dat de VN-mensenrechtencommissie in Genève de komende jaren nog veel met dit soort bullshit van Trump zal worden geconfronteerd.

J. Tolsma, Genève

Vuvuzela

Jammer, maar dat wordt helemaal niets met die vuvuzela windturbine (Ten eerste, 26 januari (+)). De hoeveelheid op te wekken energie is afhankelijk van het inlaatoppervlak van de windtrechter. Die is zeer gering vergeleken met een een conventionele windturbine.

H. Moraal, Waalre

De 'windvuvuzela' in Spijkenisse. Beeld Arie Kievit
De 'windvuvuzela' in Spijkenisse.Beeld Arie Kievit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden