Natuurmonumenten gooit een kneuterig sausje over de natuur

Aflevering 119: maakt de kneuterigheid van Natuurmonumenten de natuur er nu spannender en uitdagender op, of juist niet?

Beeld Foto Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam

De natuur moet natuurlijk wel een beetje laagdrempelig zijn. Bij het horecapunt De Onlanderij heeft 'boswachter Bart' van Natuurmonumenten daarom een schuurtje, waar iedereen naar binnen kan. Bart zelf is er niet, maar er staat een kartonnen afbeelding van hem en een vrouwelijke collega, kinderen kunnen hun hoofd door de buik van Bart steken en dan op de foto. Er staan bordjes klaar voor typische Oerrr-activiteiten, zoals 'Rol door het gras', 'Klim in de boom' en 'Spring over de sloot', buiten staan richtingaanwijzers naar het blotevoetenpad, het huttenbos, de bloemenweide en de hoogzit. Er is ook een hardlooproute, want, zo stelt Natuurmonumenten op een bordje, 'dit nieuwe natuurgebied is ideaal voor iedereen'.

Op de Drentse Dijk passeert een auto. Aan het einde van de weg staat een uitzichttoren in aanbouw, er komt ook een parkeerplaats. De toren kost een half miljoen euro. Een commentaar op de site van Avifauna Groningen: 'Vindt een steppekiek het wel leuk dat er een toren in zijn steppe komt te staan?' Had dat half miljoen niet beter kunnen worden besteed, vraagt een ander zich af. Een derde spreekt er schande van dat de bouw in mei begon, midden in het broedseizoen van de paapjes.

Ik bekijk ook een filmpje waarin de vrolijke boswachter Bart over een hek heen klimt, over een sloot springt en vertelt dat er een wandelpad naar de toren komt, dwars door de natuur.

Impressie van uitkijktoren De Onlanden.

Ach ja, zo'n uitzichttoren, dat weerhoudt niet echt geïnteresseerde bezoekers ervan om door het gebied zelf te banjeren. Maar, zegt Wim van Boekel, secretaris van de stichting Natuurbelang De Onlanden: 'Die mensen rijden er vervolgens met hun auto dwars doorheen.'

Van Boekel ergert zich nogal. 'Juist in het gedeelte van De Onlanden dat Natuurmonumenten beheert, is de recreatiedruk zo groot dat otters en sommige vogels het gaan mijden.' Hij krijgt verder 'kromme tenen' van al die olijkheid. 'Ik heb soms het idee dat Natuurmonumenten leden werven belangrijker vindt dan het beschermen van de natuur.'

Zelf vraag ik me af: maakt de kneuterigheid die Natuurmonumenten overal uitrolt de natuur er nu spannender en uitdagender op, of juist niet?

Caspar Loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.