DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

Natuurlijk zijn anderen eenzamer, maar hebben zij er iets aan als ik het daarom maar niet benoem?

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: corona is het allerergste wat mij ooit is overkomen.

Als je het op wereldschaal bekijkt, hebben we het in Nederland behoorlijk goed. De kans is groot dat je het nog eens extra goed hebt als je dit leest, want laten we niet doen alsof de Volkskrantlezer nog de onderdrukte arbeider is voor wie de krant ooit zei op te komen. Het is goed volk en het zit er warmpjes bij. Kun je nagaan hoe warmpjes het is als je voor deze krant schrijft.

Het voelt daarom al snel ongepast om te klagen over de situatie waar we ons in bevinden. De tegenwerping is voorstelbaar en voorspelbaar: heb jij het zwaar? Anderen, die hebben het pas zwaar! Het is goed om soms te beseffen dat jouw leed relatief is, maar toch stel ik voor die relativering even opzij te zetten. Te vaak hoor ik dat ‘die maatregelen ook weer niet zo erg zijn’, ‘thuiswerken ook wel lekker is’, ‘feesten geen eerste levensbehoefte is’ en natuurlijk dat ‘we het niet bepaald hebben over honger in Afrika.’

Dat klinkt redelijk, maar dat is het niet. Los van de gezondheidscrisis: dat we niet mogen samenkomen, elkaar niet aanraken, niet naar de kroeg kunnen, een concert, de discotheek, een verjaardag, voetbalwedstrijd, huwelijk, dat de straten ’s avonds uitgestorven zijn: het is afschuwelijk. Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld. Natuurlijk zijn anderen veel eenzamer, maar hebben zij er iets aan als ik het daarom maar niet benoem?

Altijd maar braaf het eigen leed relativeren maakt het openlijk zoeken naar manieren om het leed te verzachten haast taboe. Iets voor virusontkenners en asociale mensen. Want we zitten er toch eigenlijk hartstikke warmpjes bij en het is toch ook wel prima zo? Het is helemaal niet prima. Het is het allerergste wat mij ooit is overkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden