DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

Natuurlijk stonk het naar pis in kamp Moria, maar van wie was die pis afkomstig? De volgende keer het hele verhaal graag

De Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: de emotie moet uit het vluchtelingendebat.

Volkskrantjournalist Jarl van der Ploeg was kort geleden in het inmiddels afgebrande vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Hij vertelde daarover op de radio: dat het er ontzettend naar pis stinkt, dat er één douche beschikbaar is per zeshonderd personen en dat bijna iedereen schurft heeft en last van diarree. En dat was voordat de boel volledig afbrandde.

Dat lijken feitelijke constateringen, maar een goed verstaander begreep dat Jarl boos en verdrietig was. Typisch Jarl weten ze op de Volkskrantredactie, waar hij ook wel Jarl de Jankerd wordt genoemd. Je kunt die jongen niet één keer alleen laten op een eiland tussen de zieke, onderkoelde en hongerige mensen zonder toekomstperspectief of hij begint al te jammeren over ‘mensonterende omstandigheden’.

En dat terwijl de emotie juist uit het debat moet. Emoties leiden tot meningen en er zijn al veel te veel meningen over dit onderwerp, aldus opiniemaker Sywert van Lienden donderdag op Twitter. Volgens hem was Jarl mogelijk ‘te emotioneel betrokken geraakt bij het onderwerp’ om de discussie te kunnen voeren. Terug naar de feiten graag, zoals die avond bij Op1 met Sywert van Lienden en Gert-Jan Segers.

Ik hoop dat Jarl gekeken heeft, want wat blijkt? Al die feiten hebben een keerzijde. Natuurlijk is het vervelend dat zo’n kamp tot de grond toe afbrandt, maar vluchtelingen hebben die brand zelf veroorzaakt. Natuurlijk is honderd vluchtelingen opvangen karig, maar de VVD wilde er niet meer. Natuurlijk is het jammer voor die honderd mensen voor wie deze vluchtelingen in de plaats komen, maar het is fijn voor degenen die wel komen. Natuurlijk is barmhartigheid belangrijk, maar we kunnen niet de hele wereld opvangen. Natuurlijk stinkt het daar naar pis, maar van wie is die pis afkomstig? De volgende keer het hele verhaal graag, meneer Van der Ploeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden