COMMENTAAR

Natuurlijk is de rek eruit, maar dat weegt nergens zwaarder dan in de ziekenhuizen

Nog funester dan geen perspectief bieden, is het voortdurend herroepen van het perspectief.

Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunen in het Erasmus MC ziekenhuis in Rotterdam op verschillende afdelingen het verplegend personeel. Beeld Arie Kievit
Rode Kruis-vrijwilligers ondersteunen in het Erasmus MC ziekenhuis in Rotterdam op verschillende afdelingen het verplegend personeel.Beeld Arie Kievit

Het is alweer drie weken geleden dat demissionair minister Sigrid Kaag zonder enige schroom een voorschot nam op serieuze versoepelingen van de coronaregels, en op de ­afschaffing van de avondklok in het bijzonder: ‘De rek is eruit bij veel mensen.’

In dat opzicht voelde zij de stemming in het land prima aan, want niemand zal beweren dat er nog veel rek in de samenleving zit. Vier dagen na Kaags oproep liet het kabinet weten dat er niettemin nog weinig mogelijk was. Het aantal besmettingen liep op, de situatie in de ziekenhuizen was onverminderd zeer zorgelijk.

In de afgelopen dagen voltrok zich hetzelfde patroon. Zodra het kabinet het 6-stappenplan naar heropening van de samenleving vorige week had besproken met alle betrokken bestuurders, lekte het uit. Alle bijbehorende mitsen en maren verdwenen in de beeldvorming naar de achtergrond en de horeca en winkels begonnen enthousiast met voorbereidingen op de heropening op 21 april. Nu het er toch weer niet van komt is de verontwaardiging enorm.

Dat heeft het kabinet grotendeels over zichzelf afgeroepen. Zoals zo vaak in de coronacrisis was de wens de vader van de gedachte. Nog funester voor het draagvlak dan geen perspectief bieden, is steeds perspectief bieden dat daarna weer moet worden herroepen.

Het ongeduld dat ook het kabinet in de greep heeft, is intussen goed te begrijpen. Met vallen en opstaan komen we immers steeds dichterbij dat kantelpunt waarop ­genoeg mensen niet, of minder vatbaar zijn voor het virus.

Sterker nog, zonder de groeiende immuniteit was de derde golf waarschijnlijk sneller gekomen, en heviger geweest dan die uiteindelijk is geworden. In de verpleeghuizen is het ­effect al zeer zichtbaar. Onder de thuiswonende ouderen zal het zich binnenkort aandienen, waarna de verlichting in de ziekenhuizen vanzelf volgt. Groot-Brittannië en Israël wijzen de weg.

Vooralsnog is voorzichtigheid geboden. Of de terrassen nu op 21 april open mogen of op 28 april is niet van doorslaggevend belang, al is het met de huidige cijfers de vraag of die laatste datum wél reëel is. De burgemeesters, die de onvrede nogal aanwakkeren met hun massieve lobby voor opening, zouden zich dat iets meer mogen aantrekken. ­Zolang in de ziekenhuizen nog alle verloven zijn ingetrokken, is dat nog altijd de voornaamste plek waar de rek eruit is.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden