Columnbert wagendorp

Nattevingerwerk en opportunisme bij het versoepelen, maar niettemin: hoera!

null Beeld
Bert Wagendorp

Het werd dinsdag toch weer zo’n loeispannende pre-persconferentiemiddag. Onverwacht, want alles was alweer uitgelekt: per 28 april avondklok weg, terrassen open, niet-essentiële winkels eveneens, thuisbezoek naar twee, hoger onderwijs weer deels open. Maar in de loop van de middag kwam er vanuit diverse hoeken een tegenbeweging op gang, die juist pleitte tégen versoepelingen. Daarmee werd het erop of eronder voor Mark Rutte, Hugo de Jonge en ons: zouden de coronachefs standhouden?

Om 15.02 opende leider van het versoepelingsverzet Gommers de beschietingen. Hij verklaarde dat er alleen kon worden versoepeld als de cijfers daalden. En die daalden niet, maar stegen juist. Op het live-blog van de Volkskrant verscheen de bevestiging: ‘de besmettingen nemen toe’; sneller dan een week geleden zelfs, toen van versoepeling nog geen sprake kon zijn.

Vier minuten na de harde charge van Gommers kwam er een salvo van het RIVM: het reproductiegetal was weer boven de gevreesde één gestegen en de druk op de zorg was ‘onverminderd hoog’. Om 15.45 uur loste FNV Zorg & Welzijn een kanonschot: het kabinet speelde ‘Russisch roulette’ met de ziekenhuiszorg. ‘De versoepelingen komen te vroeg,’ meenden de collega’s van NU’91. Hierop sloot ook Aura Timen van het RIVM en het OMT zich aan bij de strijd. Volgens haar was versoepelen pas verantwoord ‘als we in de dalende poot van de epidemie zitten.’ En dat zaten we dus niet.

Wél versoepelen was volgens Timen een ‘politiek besluit’. Daaruit bleek dat de coronamaanden ook bij het OMT tot voortschrijdend inzicht hebben geleid – de politiek besluit, niet de witte jassen. Dat is weer even wennen voor de virologen, maar uiteindelijk beter, zeker in een democratie. Zo stond de zaak op scherp en was het billenknijpen tot zeven uur.

En dat was nog niet alles. Om 16.22 uur kwam de melding dat het EMA het vaccin van de firma Janssen ondanks enkele trombosegevallen had goedgekeurd. Het Janssen-vaccin, volgens onze Maarten Keulemans ‘het werkpaard’ van de Nederlandse vaccinatiecampagne. Elf miljoen doses Janssen moeten het virus de doodklap toedienen. Met Janssen staat of valt onze zomervakantie. Janssen moet levens en huwelijken redden.

Hugo de Jonge was inmiddels over het besluit van het EMA in gesprek met het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen CBG en met de voorzitter van de Gezondheidsraad. Die laatste loopt Hugo de Jonge regelmatig hinderlijk in de weg met z’n adviezen. Dus dat kon nog héél spannend worden. Bij de EMA moeten ze niet denken dat we zomaar doen wat ze daar zeggen, dat maken wij zelf wel uit. Op de persconferentie zou De Jonge vertellen wat hij had besloten.

De spanning steeg verder. Was Hugo door de pomp gegaan?

Zoals gebruikelijk opende Mark Rutte. Hij zei dat we niet ‘met nul risico uit deze crisis kunnen komen’. Het besluit dat was genomen was ‘ongelooflijk spannend’. Toen wist je het al: kat in ’t bakkie. Wat Gommers ook had gezegd, de cijfers waren ‘nét genoeg veranderd’. Niet dat ze goed waren, maar ‘een daling kwam in zicht’. Nattevingerwerk en opportunisme, maar niettemin: hoera! Gommers zou wel weer bij Op1 zitten, maar dat moesten we dan maar op de koop toenemen.

Toen kwam Hugo de Jonge. Die lulde er eerst wat omheen, maar sprak toen de bevrijdende woorden: woensdag begint het prikken met Janssen. Ik vermoed dat Hugo niet eens had geluisterd naar de reserves van CBG en Gezondheidsraad – het werkpaard moest per se van stal. En terecht.

Nu als een dolle doorvaccineren en zo snel mogelijk de restaurants en de theaters open – ons leven weer terug!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden